Evacuatie lijkt nodig in nieuw gebied langs Oder

In de Duitse laagvlakte Oderbruch, even ten noorden van Frankfurt a/d Oder, maken twintigduizend mensen zich op om geëvacueerd te worden....

AFP; ANP; AP; REUTER

AP, Reuter, AFP, ANP

FRANKFURT A/D ODER

Veertienduizend reddingwerkers zijn continu bezig de dijken met zandzakken te versterken, maar 'ze smelten onder onze handen weg', zei de leider van de crisisstaf maandag. Sinds zondag daalt het peil in de Oder, maar omdat de dijken verzadigd zijn vormt dat een nieuw gevaar. Vóór woensdag wordt in het gebied bij Frankfurt wederom hoog water verwacht, zoals het zich nu laat aanzien voor het laatst. Dan komt er een vloedgolf uit Polen, die dinsdagavond wordt verwacht bij Ratzdorf, waar de Oder en de Weichsel samenkomen.

Ondanks de vijf miljoen zandzakken die als versterking langs de 160 kilometer lange dijk zijn aangebracht, begaf de dijk het opnieuw op de plek die drie dagen eerder was gedicht. Zestig zwakke plekken zijn inmiddels verstevigd, maar er komen er steeds meer bij.

De autoriteiten zeiden dat zo'n twintig dorpen in Oderbruch ten noorden van de grensstad Frankfurt aan de Oder niet direct gevaar lopen. In een eerder stadium zijn er al drieduizend mensen uit de regio geevacueerd.

Door de watersnood is Duitsland inmiddels door zijn zandvoorraden heen. Uit Scandinavië en Nederland is nieuw zand aangevoerd. En het Duitse leger heeft in Nederland 810 duizend lege zandzakken besteld. Alleen al om een oude dijk te versterken in de Oderbruch, zijn er een miljoen zandzakken nodig.

Bondskanselier Kohl onderbreekt vandaag zijn vakantie voor een bezoek aan het getroffen gebied. Minister Borchert van Landbouw zegde maandag in het rampgebied de boeren 'snelle en onbureaucratische hulp' toe.

De inzamelingsactie onder de Nederlandse bevolking voor slachtoffers van de watersnood in Midden- en Oost-Europa heeft al 771 duizend gulden opgebracht. Dit heeft een woordvoerster van het Rode Kruis maandag bekendgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden