Evacuatie burgers uit Homs weer op gang

De hulpverlening aan de belegerde oude stad van Homs in Syrië is zondag weer op gang gekomen. Meer dan zeshonderd vrouwen, kinderen en oude mannen konden de verwoeste stadsdelen verlaten, zei de gouverneur van Homs, Talal Barrazi.

REUTERSAP en AFP

BEIROET - De Syrische staatstelevisie meldde dat zondag ook weer hulpgoederen in de stad zijn aangekomen. Daarbij zou opnieuw, net als zaterdag, zijn geschoten op het konvooi, maar het was gisteravond onduidelijk of daarbij gewonden waren gevallen.

Zowel oppositie- als regeringsbronnen bevestigden dat mortiervuur uitbrak nadat het konvooi met hulpgoederen de oude stad was binnengereden. Er zou volgens de oppositie onder meer zijn geschoten op plaatsen waar inwoners van de stad stonden te wachten op evacuatie.

De hulp aan de belegerde inwoners van Homs werd zaterdag stilgelegd. Dat gebeurde nadat was geschoten op voertuigen van de VN en de Rode Halve Maan. Vier mensen raakten toen gewond.

Op door de oppositie verspreide videobeelden is te zien hoe het internationale hulpteam onder leiding van VN-coördinator Yacoub el Hillo dekking zoekt in een kelder terwijl rondom bommen ontploffen.

El-Hillo zegt in het filmpje dat de hulp volstrekt onvoldoende is. 'Als ik hier het lijden zie van iedereen, vooral de kinderen, vrouwen en ouderen, moet ik zeggen dat het - hoewel het gaat om veel voedsel en medicijnen - nog maar een druppel is. Maar laten we beginnen met deze druppel.'

De evacuatie van burgers werd mogelijk door een staakt-het-vuren, dat vandaag afloopt. In Genève wordt vandag het vredesoverleg tussen de Syrische regering en de oppositie hervat.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden