Evacuatie Beiroet brengt Cyprus in de problemen

Een kleine eenheid Amerikaanse mariniers is donderdag in Libanon geland om Amerikanen te evacueren die vast zitten door de aanvallen die Israël op Libanon uitvoert....

AFPAP en Reuters BEIROET

Veertig mariniers waadden door de branding met in hun armen vrouwen en kinderen die ze naar een landingsvaartuig brachten. Ze waren geland in het christelijk deel van de stad om twaalfhonderd Amerikanen naar Cyprus te brengen.

De moeizame exodus van buitenlanders uit Libanon gaat door, zonder uitzicht op een staakt-het-vuren. In totaal arriveerden 2500 buitenlanders met marineschepen uit meerdere landen donderdag op Cyprus. De toestand in de havens van Libanon blijft echter penibel. Duizenden mensen hebben zich daar verzameld om te worden geëvacueerd, maar er zijn te weinig plaatsen op schepen beschikbaar.

De Turkse regering maakte donderdag bekend dat negen landen via Ankara de evacuatie van hun onderdanen regelen. Ruim 450 Amerikanen en 175 Duitsers zijn over land in Turkije gearriveerd. Ook inwoners uit Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Moldavië zijn naar Turkije gereisd. De evacués zijn bijna allemaal van Libanese origine.

De eerste Amerikaanse gerepatrieerden zijn terug in de VS. Er is veel kritiek op de traagheid van de reddingsoperatie. Een van de naar Cyprus geëvacueerden is de 37 jarige Belgisch-Libanese Hadi Said, die op vakantie was: ‘Toen ik daar was brak de gekte uit, ik heb mijn ouders achtergelaten, ik ben doodongerust. Wat ik gezien heb, was gruwelijk’. De 16-jarige Ali Fowaz uit Florida: ‘Het is afschuwelijk, ik denk dat ze (Israël, red) hadden moeten onderhandelen, en niet er op afgaan en een hele stad verwoesten’.

Cyprus moet vele duizenden vluchtelingen uit Beiroet opnemen en het eiland heeft de collega EU-lidstaten om hulp daarbij gevraagd. Twaalfduizend mensen zijn aangekomen op Cyprus, terwijl het land nog zeventigduizend toeristen verwacht. Andere EU-staten moeten hun havens en luchthavens ter beschikking stellen voor evacuatie en Cyprus helpen, zei Makis Constantinides, directeur-generaal van het ministerie van Communicatie. ‘Cyprus heeft te maken met een groot humanitair probleem.’

Vier bussen met l 125 Nederlanders die Libanon willen verlaten, zijn donderdagmiddag in Syrië aangekomen. Ze vliegen vrijdag met de Koninklijke Luchtmacht van Aleppo naar Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden