Column

Eva Jinek, durf gevaarlijk te worden

null Beeld ANP
Beeld ANP
Jean-Pierre Geelen

De bank is verschrikkelijk, zei Mark Rutte vrijdag in de voorlopig laatste Jinek. Moet die blijven? 'Nee, hij moet echt weg', zei de premier met hoekige benen. Zelden sprak lichaamstaal zoveel waarheid.

Nu de pijnbank van Jinek een minister-presidentiële kwestie is geworden, is het tijd voor een evaluatie van de twee maanden waarin Eva Jinek zich mocht bewijzen als invaller en misschien wel opvolger van Pauw.

'Op de bank moest het vooral gezellig blijven', luidde op deze plek de analyse na de eerste aflevering. Dat is tot de laatste dag zo gebleven: de wil om te behagen wint het nog te vaak van de zuiver journalistieke drang iets boven water te krijgen; de gesprekken blijven vaak te veel aan de oppervlakte zweven.

Toch is Jinek met de extra vlieguren fors gegroeid. Jinek lijkt wat losser in de toon te zitten, al houdt ze nog te vaak vast aan het vragenlijstje. Het streven naar minder bekende en vanzelfsprekende gasten pakt gelukkig uit.

Daar staat tegenover dat de keuze van gasten en onderwerpen nog altijd getuigt van die typisch Hilversumse blikvernauwing: te vaak zijn gesprekjes op tv een promo'tje voor een nieuw programma. Dat het universum van veel tv-makers vooral de tv-wereld beslaat, bleek ook in Jinek. Vorige week was Eddy Zoëy te gast, een tv-presentator die een boekje had geschreven over tv-personen die uit beeld zijn geraakt. Eerste opmerking van Jinek: 'Wat een héérlijk onderwerp'.

Jinek mag graag de spotlights op de presentator richten. Dat uit zich behalve in de titel in details. Katja Schuurman had een persbericht over haar privéleven moeten uitgeven. Jinek: 'Ik weet er alles van'.

Twee mannen produceren plastic 3D-versies van personen. De kijker zag een klein Jinekje geboren worden, liefdevol omarmd door de grote Jinek zelf.

Vrijdag mocht Mark Rutte 'de VVD-campagne komen aftrappen'. Hij waagde een flirtje, maar behalve haar 'nogal grote beminde' had hij niets te vrezen.

Het ging onder meer over de kwestie Mark Verheijen. Jineks vraag verzandde in een college: 'Wat gaat u doen om te voorkomen dat dit zoveel schade toebrengt aan uw partij? Want we praten nu al...'

Rutte wees naar klok: '9 minuut en 28 seconden'.

'...Exact! Je kunt de tijd in de gaten houden. En dat is niet omdat het mijn particuliere voorkeur is, maar omdat het het nieuws is, omdat het relevant is en belangrijk. Mensen willen geen gedoe bij partijen, dat vindt de kiezer irritant...'

Rutte: 'Zo is het'.

'...Het gaat nu de hele tijd over intern gedoe bij de VVD, en mensen willen het gevoel hebben dat ze hun politici kunnen vertrouwen...'

Rutte: 'Zo is het.'

'...en als we praten over drie opgestapte Kamerleden en tien strafrechtelijke onderzoeken, dan ontstaat een patroon in de beeldvorming en in de optiek van de kiezer van: die VVD, daar is toch iets mis mee.'

Zo was het. Kunt u de vraag nog eenmaal herhalen?

Er was 'een minidocumentaire' over Rutte gemaakt, door 'zeer vooraanstaande documentairemakers' uit 'het VPRO-circuit', 'dus ik moet het stil houden dat ze iets voor de VVD gedaan hebben'.

Jinek: 'Zullen we een klein stukje kijken?'

'Leuk'.

Het filmpje - te zien op YouTube - bleek goed gedraaid, maar is net zo'n 'gaapfilmpje' als de premier de overige spotjes uit Zendtijd voor Politieke Partijen zei te vinden.

In de zomer mag Jinek terugkomen. Verdiend. Maar voor de maandagevaluatie: durf gevaarlijk te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden