Commentaar

Euthanasiewetgeving rekbaarder

Euthanasiewet vereist te veel 'handreikingen' en nadere 'preciseringen'.

null Beeld anp
Beeld anp

Een vrijwillig levenseinde is iets minder onbereikbaar geworden voor dementiepatiënten. Tot dusver vormde de euthanasiewet voor hen min of meer een dode letter omdat dementerenden doorgaans niet in staat zijn hun stervenswens toe te lichten - een van de zorgvuldigheidseisen waaraan de behandelend arts moest voldoen. Voortaan kunnen ook wilsonbekwamen euthanasie ondergaan. Mits ze eerder kenbaar hebben gemaakt dat dementie voor hen een vorm van 'ondraaglijk lijden' is en hierover nadien nog geregeld met hun huisarts hebben gesproken.

Een 'handreiking', noemen de ministeries van VWS en Justitie deze regeling. Artsenorganisatie KNMG houdt het op een 'precisering' van haar eerdere standpunt over de euthanasiepraktijk. Maar voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde treedt nu voor wilsonbekwame patiënten pas de situatie in die al sinds 2002, toen euthanasie bij wet werd geregeld, van kracht had moeten zijn. De KNMG neigde tot dusverre echter naar een terughoudende interpretatie van de euthanasiewet om haar leden in twijfelgevallen voor rechtsvervolging te behoeden. Daarvan zijn dementiepatiënten, althans degenen die eerder een stervenswens hadden geuit, de dupe geworden.

Het is toe te juichen dat de KNMG en de betrokken ministeries hebben geprobeerd deze groep patiënten ter wille te zijn. Ook een rekkelijke euthanasiepraktijk laat echter veel ruimte voor interpretatieverschillen. Wanneer heeft iemand bij wie later dementie wordt geconstateerd tegenover zijn arts vaak genoeg over euthanasie gesproken? Is per definitie sprake van ondraaglijk lijden als een patiënt niet meer kan communiceren?

Hoe dan ook zal de euthanasiepraktijk in hoge mate bepaald blijven worden door de taakopvatting en de ethiek van de huisarts en de door hem te raadplegen SCEN-arts. En hoe dan ook zal elk regime nieuwe grensgevallen scheppen. Als het niet de euthanasiepatiënten zijn, zijn het wel mensen die - ofschoon betrekkelijk gezond - duurzaam levensmoe zijn. Toch zou de politiek, die het hoofdstuk 'euthanasie' 14 jaar geleden heeft gesloten, zich misschien moeten beijveren voor een wet die iets meer duidelijkheid schept en die geen nadere 'handreikingen' en 'preciseringen' vereist.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden