Euthanasiewet stemt buitenland mild

Is het waar dat bejaarden in Nederland worden omgebracht?' 'Mogen Nederlandse artsen weigeren om iemand te doden op verzoek?' 'Het is in Nederland zeker te duur om te worden verpleegd, dat er zoveel mensen om euthanasie vragen.'..

Van onze verslaggeefster Hella Rottenberg

'Dit soort opmerkingen en vragen wordt aan Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland veelvuldig gesteld wanneer het vraagstuk van de euthanasie in het nieuws is. De ambassades zijn er langzamerhand wel op ingesteld om uitleg te geven over de Nederlandse euthanasiepraktijk. Een brochure, vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans (de laatste speciaal ten behoeve van het Vaticaan), bevat de belangrijkste feiten en cijfers en tracht misverstanden uit de weg te ruimen.

'Mensen in Nederland doen geen verzoek om euthanasie uit vrees voor de verpleegkosten, want in het systeem van sociale zekerheid is iedereen volledig verzekerd', staat al meteen op de eerste bladzijde van de brochure. De ambassades zetten zich schrap voor de reacties die het wetsontwerp euthanasie in het buitenland zal losmaken. Niet alleen komt Nederland als eerste ter wereld dicht bij legalisering van dood op verzoek, ook wordt wettelijk vastgelegd dat kinderen vanaf 12 jaar zelf over hun dood mogen beslissen.

'Nederlanders gaan genadedood van zieke kinderen toestaan', kopte de Britse Times woensdag. Ook de Financial Times, de Express en de Daily Mail brachten het nieuws uit Nederland met de nadruk op het zelfbeschikkingsrecht van kinderen, maar verder zonder sensatiezucht, en tamelijk zakelijk. 'De opiniestukken moeten nog komen, en dan zal de discussie wel op gang komen', denkt persattaché J. Klarenbeek. Hij heeft bij Buitenlandse Zaken in Den Haag 150 brochures besteld en gaat ze in nauwe samenwerking met de Britse vereniging voor vrijwillige euthanasie verspreiden onder Britse politici en opinieleiders. Niet om hen van mening te doen veranderen , maar om de ergste onzinideeën te bestrijden.

Tot nu toe was het vooral lastig om het begrip 'gedogen' uit te leggen: wettelijk is iets verboden, maar er bestaan toch regels, en dan mag het. 'In de vorm van een wet is de Nederlandse euthanasiepraktijk misschien niet acceptabeler, maar wel begrijpelijker', denkt Klarenbeek. De ambassade in Londen wordt geregeld gebeld door 'oude zieke mensen' die vragen of ze een enkele reis naar Nederland kunnen maken. 'Als ik ze vertel dat je bij ons euthanasie niet als een pakje asperientjes kunt bestellen, zijn ze teleurgesteld', aldus Klarenbeek. Ook andere diplomatieke vertegenwoordigingen van Nederland krijgen mensen aan de lijn die hopen dat zijzelf of hun oude moeder in Nederland uit hun lijden kunnen worden verlost.

In Duitsland, vertelt een ambassademedewerkster, zijn in het openbare leven het onderwerp en zelfs de term euthanasie taboe. De term roept automatisch associaties op met de nazi's, die op grote schaal krankzinnigen vermoordden en dat hun euthanasieprogramma noemden. Maar bij de meeste burgers in Duitsland heeft het Nederlandse euthanasiebeleid een positieve klank, meent men op de ambassade. 'Men benijdt ons, is erg geïnteresseerd en vraagt zich af waarom iets dergelijks in Duitsland onmogelijk is.'

In Brussel wordt de Nederlandse ambassade nauwelijks benaderd met vragen over euthanasie. De Nederlandse pers wordt goed gevolgd, vooral de Vlaamstalige kranten schrijven veel, genuanceerd en meestal positief over het thema. 'Wereldprimeur biedt rechtszekerheid na negen jaar gedogen', schreef De Standaard gisteren . Het feit dat de christelijke partijen nu in de oppositie zitten, vergroot de kans dat België het Nederlandse voorbeeld zal volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden