'Euthanasie' met morfine afgekeurd

Het doodmaken van een patiënt door steeds hogere doses morfine toe te dienen, is verkeerd medisch handelen. Dat staat in de richtlijn palliatieve sedatie (leedverzachting) die de artsenorganisatie KNMG woensdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid....

Van onze verslaggeefster Renée Braams

Het steeds verder opschroeven van een morfine-infuus is een vorm vanverkapte euthanasie, die in Nederland tot voor kort werd toegepast door 43procent van de specialisten, 19 procent van de huisartsen en 22 procent vande verpleeghuisartsen.

In 2003 suggereerde de toenmalige baas van het Openbaar Ministerie, DeWijkerslooth, dat dergelijke schijn-euthanasie met morfine bij justitiezou moeten worden gemeld. Dit was de aanleiding voor het maken van eenrichtlijn voor palliatieve sedatie.

De nieuwe richtlijn adviseert artsen een patiënt die ondraaglijk lijdtin zijn laatste weken in een diepe slaap te brengen met het middel Dormicum(midazolam). Morfine kan er wel bij worden gegeven tegen pijn enbenauwdheid en voor een high gevoel, maar voor het sederen werkt morfineniet goed. Bovendien geeft morfine nare bijwerkingen.

Palliatieve sedatie met Dormicum versnelt het sterven niet. Daarom ishet gewoon medisch handelen, en hoeft het waarschijnlijk niet bij justitiete worden gemeld. Het Openbaar Ministerie komt binnenkort met een standpuntover de richtlijn.

Euthanasie blijft een mogelijkheid voor patiënten die zelf hunsterfmoment willen bepalen, benadrukte commissievoorzitter Marian Verkerk,hoogleraar zorg-ethiek. Maar ze verwacht dat sommige patiënten zullenafzien van hun euthanasiewens als ze uitgelegd krijgen wat palliatievesedatie inhoudt.

Hoogleraar strafrecht Eugène Sutorius, een van de architecten van deNederlandse euthanasiepraktijk, zei te vrezen voor een 'structureleveronachtzaming van de euthanasieroute' en daarmee van het respect voorde zelfbeschikking van de patiënt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden