‘Euthanasie’ met morfine afgekeurd

Het doodmaken van een patiënt door steeds hogere doses morfine toe te dienen, is verkeerd medisch handelen. Dat staat in de richtlijn palliatieve sedatie (leedverzachting) die de artsenorganisatie KNMG woensdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid....

Het steeds verder opschroeven van een morfine-infuus is een vorm van verkapte euthanasie, die in Nederland tot voor kort werd toegepast door 43 procent van de specialisten, 19 procent van de huisartsen en 22 procent van de verpleeghuisartsen.

In 2003 suggereerde de toenmalige baas van het Openbaar Ministerie, De Wijkerslooth, dat dergelijke schijn-euthanasie met morfine bij justitie zou moeten worden gemeld. Dit was de aanleiding voor het maken van een richtlijn voor palliatieve sedatie.

De nieuwe richtlijn adviseert artsen een patiënt die ondraaglijk lijdt in zijn laatste weken in een diepe slaap te brengen met het middel Dormicum (midazolam). Morfine kan er wel bij worden gegeven tegen pijn en benauwdheid en voor een high gevoel, maar voor het sederen werkt morfine niet goed. Bovendien geeft morfine nare bijwerkingen.

Palliatieve sedatie met Dormicum versnelt het sterven niet. Daarom is het gewoon medisch handelen, en hoeft het waarschijnlijk niet bij justitie te worden gemeld. Het Openbaar Ministerie komt binnenkort met een standpunt over de richtlijn.

Euthanasie blijft een mogelijkheid voor patiënten die zelf hun sterfmoment willen bepalen, benadrukte commissievoorzitter Marian Verkerk, hoogleraar zorg-ethiek. Maar ze verwacht dat sommige patiënten zullen afzien van hun euthanasiewens als ze uitgelegd krijgen wat palliatieve sedatie inhoudt.

Hoogleraar strafrecht Eugène Sutorius, een van de architecten van de Nederlandse euthanasiepraktijk, zei te vrezen voor een ‘structurele veronachtzaming van de euthanasieroute’ en daarmee van het respect voor de zelfbeschikking van de patiënt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden