Euthanasie bestraft met week voorwaardelijke celstraf

Het gerechtshof in Amsterdam heeft huisarts W. van O. veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf. De Amsterdamse dokter beëindigde in 1997 het leven van een stervende vrouw zonder dat zij daar om vroeg en zonder dat zij pijn leed....

ANP

Het hof kwalificeerde dit dinsdag als moord, maar voegde daaraan toe: ,,Voorop gesteld moet worden dat in een geval als het onderhavige de kwalificatie 'moord' niet in overeenstemming is met het daaraan in het algemeen verbonden maatschappelijk gevoelen, maar een juridisch-technische term betreft, waaraan niet te ontkomen valt door de wijze waarop de wetgever de toetsing van gevallen als deze heeft gewenst.''

De rechtbank legde Van O. eerder geen straf op, ondanks dat de huisarts in eerste aanleg wel schuldig werd verklaard. De rechtbank stelde dat Van O. naar beste eer en geweten handelde. Het Openbaar Ministerie vroeg zowel voor de rechtbank als voor het hof negen maanden voorwaardelijke celstraf.

Van O. werd bekend door de internationaal vertoonde IKON-documentaire Dood op verzoek. Ook schreef hij over euthanasie het boek Dilemma's van een huisarts. Door de strafzaak kwam hij in financiële problemen. Collega's kwamen hem met een steunfonds te hulp, nadat eerder de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie een verzoek om financiële steun voor Van O. had afgewezen.

Van O. heeft cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Zijn advocaat J. Seegers benadrukt dat dit een eerste formele stap is. De raadsman moet het arrest nog bestuderen en besluit pas daarna in overleg met zijn cliënt of de procedure wordt voortgezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden