Euthanasie baby's vergt protocol

Kinderartsen van Nederlandse academische ziekenhuizen bepleiten de oprichting van een nationale commissie en een protocol voor de levensbeëindiging van pasgeborenen....

De levensbeëindiging is van toepassing op baby's die zo ernstig lijden dat zij geen uitzicht hebben op een toekomst. Dit komt gemiddeld vijftien keer per jaar voor. Maar volgens initiatiefnemer Eduard Verhagen, kinderarts en chef de clinique van het Academisch Ziekenhuis Groningen, wordt maar eenderde van het aantal gevallen gemeld. Verhagen: 'Artsen zijn bang voor vervolging.'

Een kinderarts is verplicht de levensbeëindiging van een pasgeborene te melden bij het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt vervolgens of de arts wordt vervolgd of dat de zaak wordt geseponeerd, omdat de arts juist heeft gehandeld.

Verhagen: 'De kans op vervolging weerhoudt artsen ervan levensbeëindiging te melden. Maar het is tijd voor openheid. '

Daarom vindt Verhagen dat er een commissie moet komen die een zwaarwegend advies uitbrengt aan de officier van justitie. De commissie moet niet alleen met juridische, maar ook met medische en ethische normen toetsen of een besluit tot levensbeëindiging juist is.

De commissie moet bestaan uit twee kinderartsen, een ethicus en een jurist. 'Omdat zo'n adviescommissie inhoudelijker kan toetsen dan een officier van justitie, zijn kinderartsen sneller bereid levensbeëindiging te melden', zegt Verhagen.

Kinderartsen willen ook een landelijk protocol voor levensbeëindiging. Dat protocol bestaat uit een aantal criteria. Het lijden van een pasgeborene moet zo ernstig en ondraaglijk zijn dat er sprake is van een uitzichtloze toekomst. Verhagen denkt aan een baby met een waterhoofd zonder hersenen, of een kind met de ernstige vorm van een open ruggengraat. Dat heeft een zak hersenvocht eraan waarin alle zenuwen drijven.

Verder moet het lijden niet te genezen zijn of te verhelpen met geneesmiddelen of operaties. Een onafhankelijke arts moet een second opinion uitvoeren. Beide ouders moeten akkoord zijn met de levensbeëindiging, die zeer zorgvuldig moet gebeuren.

Uit onderzoek blijkt dat 72 procent van de Nederlandse kinderartsen in uitzonderlijke gevallen voor actieve levensbeëindiging is. Academische kinderartsen hebben het voorstel gezamenlijk voorgelegd aan het kabinet. Dat komt in januari met een standpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden