Eurozone schrikt van sores in het zuiden

Een opeenstapeling van rampspoed uit de Zuid-Europese landen heeft deze week de eurozone opgeschrikt: een Portugese bank in problemen, een mislukte Griekse staatslening en groeiende ongerustheid bij het IMF over de bezuinigingen in Spanje.

AMSTERDAM - Deze week leek de eurocrisis die Brusselse politici al achter zich hadden gelaten, even te zijn teruggekeerd. Of, zoals de somberaars denken, ze is uit haar sluimer ontwaakt. Groot probleem is nog altijd de zwakke bankensector in veel landen in Zuid-Europa.


Nadat donderdag de houdstermaatschappij Espírito Santo International van een van de grootste banken van het land, Banco Espírito Santo, niet aan haar renteverplichting bleek te kunnen voldoen, brak paniek uit op de financiële markten. De koers van de op de beurs genoteerde bank daalde met 14 procent. Er was angst dat de Portugese bank veel andere banken in haar val zou kunnen meetrekken.


De tienjarige rente op Portugese staatsleningen liep op van 3,75 naar 4 procent. Beurzen daalden in heel Europa. Hierdoor stegen ook de rentes in Spanje en Italië.


Beleggers hevelden hun geld snel over naar veilig geachte markten als die van Duitsland en de Verenigde Staten. Hier daalden de rentes flink. Griekenland haalde donderdag onverwacht veel minder op met een staatslening dan was verwacht.


Vooraf was erop gerekend 3 miljard euro uit de markt te halen met een driejarige lening. Maar de inschrijving van beleggers was slechts 1,5 miljard euro. Daarnaast moest Griekenland de beleggers een hogere rente bieden: 3,5 procent in plaats van de eerder voorziene 3 procent.


Griekenland keerde in april terug op de markt nadat vier jaar lang alle schulden waren geherfinancierd bij het Europese noodfonds of het IMF. Toen was juist de vraag hoger dan het aanbod.


Het mislukken van de tweede lening op de particuliere markt duidt erop dat de zorgen nog niet weg zijn. Komende zondag zal de Chinese president Xi Jinping een ontmoeting hebben met de Griekse president Samaras op het eiland Rhodos. Griekenland zou opnieuw een beroep op de Chinezen willen doen een deel van hun staatsschuld te financieren.


Verder waarschuwde het IMF Spanje deze week dat 'de indirecte belastingen moeten worden verhoogd' om het inkomstenverlies te compenseren dat met de verlaging van de belastingen gepaard is gegaan.


Beursindexen gingen hard naar beneden. De AEX-index verloor in één week bijna 4 procent. Behalve de verontrustende berichten uit Zuid-Europa speelden ook de winstwaarschuwingen van verschillende fondsen (Philips, BAM en Fugro) een rol bij de dalingen. De AEX-index is in korte tijd alle winst van 2014 kwijtgeraakt en staat nog maar net boven de 400 punten.


Gisteren kwam de koersdaling tot stilstand, nadat de Banco Espírito Santo bekendmaakte dat de verliezen hoogstens op 1,2 miljard euro kunnen uitkomen. Er is 2,1 miljard aan extra buffers om klappen op te vangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden