Eurosonic: Wild Beasts voelt zich echte Europese band

In januari staat De Britse indie rockband Wild Beasts op Eurosonic Noorderslag, de grootste muziekconferentie van Europa en het belangrijkste showcase festival voor Europees talent. De band is blij met de groeiende aandacht voor de Europese muziek. 'We voelen ons echt als een Europese band. We zijn beter bekend met de grijze lucht van Europa dan de helder blauwe hemel van Amerika.'

Vanaf hun debuut met Limbo, Panto in 2008 spreken de critici vol lof over de uit Kendal afkomstige band. De hoogste notering voor Wild Beasts kwam met hun derde album Smother, dat in 2011 de 17de plek in de Britse hitlijsten haalde. In datzelfde jaar won de band de London Awards for Art and Performance. De Wild Beasts zijn op dit moment bezig met een nieuw album dat in het voorjaar van 2014 verwacht wordt.

Volgens de Britse band is het goed dat er een festival bestaat dat de nadruk legt op de bevordering van de Europese muziek. 'In de muziek wordt er te veel geleund op de Amerikaanse mythologie. Dat we door Europa kunnen touren en voor de mensen mogen spelen is één van de leukste dingen die we doen,' zegt zanger Hayden Thorpe.

Tolerantie
De band voelt een sterke Europese verbondenheid. Thorpe: 'Er bestaat een Europese gevoeligheid van wederzijdse tolerantie. Ook wat betreft humor. Wij zijn een erg Noordse band, zelf komen we ook uit het ruwe Noorden, vlak bij Schotland en de Ierse zee, en we zijn gefascineerd door de norse humor die uniek is aan deze plekken in de wereld.'

Natuurlijk biedt Eurosonic Noorderslag als grootste showcase festival van Europa ook mogelijkheden om het bereik van de band uit te breiden. 'Er zijn nog veel meer mensen voor wie we kunnen optreden in Europa,' zegt Thorpe. 'Nederland is een geweldig land en het is onwijs gaaf dat we onze liedjes voor de mensen kunnen blijven spelen, dit is iets dat nooit verveelt,' voegt Fleming toe.

Het Eurosonic Noorderslag festival vindt plaats in Groningen van 15 tot 18 januari 2014. (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden