Euroschande

SHEILA SITALSING

Toen ik rond de eeuwwisseling vanuit Brussel een stukje schreef in een gerenommeerd Nederlands weekblad, strandden al mijn pogingen tot het aanzwengelen van een debat roemloos. In die dagen kon je gerust zes kantjes volpennen over geschiedenisbepalende gebeurtenissen die zich voor je ogen voltrokken (Ze gaan de gulden wegdoen en een gemeenschappelijke munt invoeren! Ze willen Turkije erbij! Er is besloten in één keer tien (10) nieuwe landen toe te laten, waaronder een schaamteloos belastingparadijs, straatarme gebieden en een enkel land waarin Roma in de sociale hiërarchie net boven kakkerlakken staan!), terwijl het, op een obscuur clubje hobbyisten na, niemand wezenlijk interesseerde. Het Europees Parlement zat vol miskende politieke talenten die hun tijd besteedden aan het vruchteloos lobbyen voor zendtijd op televisie. En alles vond ongehinderd doorgang.

Tegenwoordig hoeft een eurocraat maar te wijzen op ontbrekende etiketten op olijfolieflesjes, of hij figureert Uniebreed in alle media als een eurofascist die de natiestaten wil afbreken ten gunste van een Groot Europees Rijk. Dat is onmiskenbaar een verbetering. Er is debat. Misschien niet het relevantste, feitelijkste of best geïnformeerde debat, en wellicht zijn niet alle opiniestukken van soms verwarde geesten over het eurocomplot even informatief, en het is beslist verdrietig dat het gros van de krantenstukjes over het Europees Parlement in het afgelopen jaar handelde over een ruzietje tussen non-valeurs van de PvdA. Maar toch: het leeft.

En nadat Stefan de Vries, freelance correspondent voor RTL Nieuws, er schande van had gesproken dat de Publieke Omroep het grote verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers van alle grote Europese partijen op 15 mei niet wil uitzenden, zal het mogelijk toch te volgen zijn in Nederland. Niet op NPO 1, 2 of 3 - want stel je voor dat die het grote publiek actief zouden informeren - maar op Politiek24, reservaat voor nerds.

Dat is schandalig. En tegelijk is het enorme winst.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden