Eurosceptische PvdA’er opent verkiezingsstrijd

Terwijl de meeste van de 500 miljoen inwoners van Europa nog nauwelijks beseffen dat van 4 tot 7 juni de nieuwe vertegenwoordigers voor het Europees Parlement worden gekozen, is in de PvdA de strijd om een zo hoog mogelijk plekje op de kandidatenlijst losgebarsten....

Op de website renecuperus.nl verzamelt hij steunbetuigingen om zichzelf hoger op de lijst te krijgen. Onder de tekenaars bevinden zich al PvdA-prominenten als Felix Rottenberg (ex-partijvoorzitter) en Marijke Linthorst (vicevoorzitter Eerste Kamerfractie) en Tweede Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Mei Li Vos.

Cuperus staat nu vijfde op de PvdA-lijst voor Europa, maar dat is volgens zijn aanhangers niet hoog genoeg. ‘Sinds Geert Wilders heeft aangekondigd dat ook hij aan de Europese verkiezingen gaat meedoen, is binnen de PvdA onrust ontstaan’ over de maximaal te behalen zetelwinst, zegt Cuperus. Nederlandse kiezers mogen straks maar 25 van de 751 zetels bepalen.

Waarom juist Cuperus per se voor de PvdA naar Brussel moet? Bronnen rond de partij melden dat er in de PvdA angst heerst dat met de huidige lijst vooral mensen met ‘oude partijopvattingen’ naar Brussel gaan. Temeer daar de nummers 1 tot en met 3 al in het europarlement zitten. De ‘oude lijn’ zou zijn dat ‘Europa heilig’ is, en dat enige euroscepsis uit den boze is. Het zou tijd zijn voor een kritischer geluid. Wouter Bos zou zich om die reden persoonlijk met de vermelding van Cuperus op de lijst hebben bemoeid.

Cuperus vertegenwoordigt het hoognodige ‘eurosceptische geluid binnen de PvdA’, zegt Jos de Beus, hoogleraar politicologie aan de UvA. Ook hij tekende de petitie. De Beus: ‘Lijsttrekker Thijs Berman is een idealist, het kan hem allemaal niet Europees genoeg. We hebben een realist als Cuperus nodig die moeilijke vragen stelt aan de idealisten. Dat is goed voor de balans.’

‘Veel PvdA’ers durven niet kritisch te zijn over Europa, ze zijn bang dat het draagvlak dan helemaal verdwijnt. Ik wil het debat juist aangaan’, zegt Cuperus.

PvdA-bestuurslid Anja van Gorsel was nauw betrokken bij het opstellen van de kandidatenlijst en zette Cuperus bewust op de vijfde plek, na Thijs Berman (1), Emine Bozkurt (2), Jan Cremers (3) en Judith Merkies (4). Cuperus’ beslissing om campagne te voeren voor zichzelf vindt ze ‘prima’. Dat maakt de verkiezing tenminste ‘spannend’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden