Euroscepticus zijn, voor 50.000 euro per speech

Minder dan drie weken voor de Europese parlementsverkiezingen is ook in Polen de campagne van start gegaan. Alleen is het niet gemakkelijk er iets van te merken....

Jan Hunin

Dat de Europese verkiezingen niet tot de verbeelding spreken, kon ik zondag in Warschau vaststellen. Voor het aangekondigde debat tussen de lijsttrekkers van de twee belangrijkste partijen kwam slechts een handvol geïnteresseerden opdagen.

Je kon de afwezigen in dit geval moeilijk ongelijk geven, want de kandidaat van de partij van de gebroeders Kaczynski had verstek laten gaan. Later die zondag kon je hem op televisie horen uitleggen waarom: ‘Op zondag ga ik altijd met mijn familie naar de mis.’

En zo moesten de aanwezigen het stellen met een korte persconferentie van Europees Commissaris Danuta Hübner, de kandidaat van de Burgerplatform-partij van eerste minister Donald Tusk. Hübner is in de Commissie verantwoordelijk voor de verdeling van de steunfondsen, en ze beloofde dan ook haar ervaring in Brussel te gebruiken om de Poolse belangen te verdedigen. Maar ook haar toespraak was maar een lauwe bedoening. Het programma van haar tegenstander zei ze niet te kennen.

De fletse campagne voorspelt weinig goeds voor de opkomst straks op de verkiezingsdag. In het centrum van Warschau waren zondag weinig Polen te vinden die van plan waren over drie weken te gaan stemmen. Maar daaruit afleiden dat de Polen Europa een kwaad hart toedragen, zou verkeerd zijn. Dezelfde personen die hun neus ophaalden voor verkiezingsdeelname, hadden even later vrijwel niets dan lof voor de Europese Unie.

Het omgekeerde zou natuurlijk eerder verbazing wekken. Geen land profiteert meer dan Polen van de Europese steunfondsen: in de Europese begroting is voor het land 10 miljard euro per jaar gereserveerd. Zelfs de ergste zwartkijkers in Polen kunnen niet ontkennen dat hun land er dankzij de EU enorm op vooruit is gegaan.

Ook de Poolse politici is dat niet ontgaan. Vijf jaar nadat een anti-Europese partij bij de Europese verkiezingen 16 procent van de stemmen haalde, komen de tegenstanders van het lidmaatschap er niet meer aan te pas. Zelfs president Lech Kaczynski, die moeilijk doet over de invoering van de euro, tooit tegenwoordig zijn bureau met de Europese vlag.

Daardoor dreigt de verkiezingscampagne een uitermate saaie bedoening te worden. Maar gelukkig zijn er nog de interventies van oud-president Lech Walesa. De man die vorig jaar werd opgenomen in de Raad der Wijzen van de EU doet dezer dagen zijn best de anti-Europese campagne van de Ierse zakenman Declan Ganley gestalte te geven.

Zo stond de oud-vakbondsleider de voorbije weken voor diens Libertas-partij op het podium in Rome en Madrid, en is deze week Ierland aan de beurt, waar de kandidaten van Libertas de Poolse immigranten het land willen uitjagen.

Maar zelfs bij de euroscepsis van Walesa kun je vraagtekens zetten. Anders zou hij zich geen 50 duizend euro per toespraak laten betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden