Eurosceptici juichen als Major in eigen doel trapt

Bij het woord Europa denken de meeste Engelsen momenteel aan Nederland (4-1), Spanje (winst na strafschoppen) en Duitsland (moet woensdag worden opgerold)....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Godsblij zijn de Engelsen dat ze zich even mogen concentreren op het Europa van de voetbalelftallen en het Europa van de koeien even kunnen laten voor wat het is. John Majors zegevierende terugkeer na de uitwedstrijd in Toscane werd zelfs in de hem toegenegen media relatief mondjesmaat afgedaan - alle pagina's waren nodig om de thuiszege van zaterdag op Spanje van alle kanten en tot in microscopische details te belichten.

Zelfs de Daily Mail, anti-Europees en anti-Labour tot op het bot, schreef maandag dat Major in Florence de kans had gekregen zijn gezicht een beetje te redden, maar niet veel meer. In een spotprent in The Guardian zien we Major in Engeland-tenue de bal juichend in de kruising schoppen van een door een gekke koe verdedigd doel. 'Moet iemand hem niet vertellen dat dat zijn eigen doel is?', vraagt iemand op de tribune. 'Laat 'm maar', luidt het antwoord, 'hij is gelukkig...'

Daarmee is de algemene mening in het land wel zo ongeveer samengevat. Niemand gelooft dat Major in Florence echt iets heeft bereikt, maar de Engelsen hebben tijdelijk geen zin om zich daar echt druk over te maken. Als Europa op Wembley maar aan de zegekar wordt gebonden, vinden ze het wel best. The Times constateerde maandag dat Von Clausewitz adagium, dat oorlog de voortzetting is van de politiek met andere middelen, aanpassing behoeft. 'Voetbal is de voortzetting van oorlog met andere middelen', schreef de krant.

In het Lagerhuis herhaalde zich maandag het spel dat vorige week al was ingezet. Major zei dat de non-coöperatiepolitiek 'de doorslaggevende factor' was geweest in de 'grote stap voorwaarts' die in de rundvleescrisis was gemaakt. De oppositieleiders Blair en Ashdown zeiden dat de regering er een puinhoop van had gemaakt en weer eens had laten zien hoe bedreven ze is in het veranderen van 'crisis in catastrofe'.

Zorgwekkender voor Major waren de woorden van voormalig Conservatief minister George Walden, die zo te horen ook aan een eigen doelpunt dacht. 'We hebben prestige verloren, we hebben geld verloren en we moeten ook nog eens tig duizend extra koeien afmaken. Als we ons daardoor groot voelen, moeten we ons daarvoor toch wel tamelijk klein hebben gevoeld.'

Dat Major met zijn kruistocht de geest uit de fles heeft gelaten, werd bewezen door John Redwood die hem een jaar geleden nog uitdaagde voor het leiderschap. Redwood zei in het Lagerhuis dat de premier zijn harde stellingname inzake het rundvlees ook moest gaan toepassen op de bevoegdheden van het Europese Hof van Justitie en de Europese visserijpolitiek.

Behalve de Euro-sceptici lijken niettemin ook opinie-onderzoeken Majors hardere stellingname jegens Europa te ondersteunen. Uit een onderzoek van de Sunday Times bleek dat de afgelopen maand de voorsprong van Labour op de Conservatieven van 26 naar 19 procent is gedaald en dat steeds meer Britten, nu twee van de drie, voorstander is van een referendum over Europa.

Major hoopt dat het bezoek van Tony Blair aan de Duitse bondskanselier Kohl, vorige week, die trend verder zal versterken. Niets hebben de Conservatieven de afgelopen dagen nagelaten om het gesprek tussen de Labourleider en de kampioen van het Verenigd Europa als een vorm van verraad en onderwerping te kenschetsen. Als een eigen doelpunt van Blair, zeg maar.

Het bericht in The Independent van maandag kwam de regering dan ook niet slecht uit. De krant meldde uit de mond van anonieme adviseurs van Kohl dat de Duitse regering zijn kaarten nu volledig op Blair heeft gezet en een geheime tactiek hanteert, die moet zorgen dat Majors Eurosceptische benadering de premier zo weinig mogelijk politiek voordeel oplevert.

'We weten nu beter dan ooit dat we op Tony Blair moeten wachten', aldus een van de Duitse bronnen van The Independent.

Er staat woensdagavond in Wembley dus veel op het spel, bij Engeland-Duitsland. 'ACHTUNG! SURRENDER' kopte de Daily Mirror alvast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden