Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen IS tegen Europese burgers

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is bezig met de voorbereiding van nieuwe, grootschalige aanslagen in Europa. Hiervoor waarschuwt Europol-directeur Rob Wainwright maandag.

Redactie
Hulpdiensten in Parijs na de aanslagen op burgers van 13 november 2015. Beeld ap
Hulpdiensten in Parijs na de aanslagen op burgers van 13 november 2015.Beeld ap

Volgens analisten van het samenwerkingsverband van de politiediensten in de EU loopt Frankrijk daarbij het grootste risico. Europol presenteerde maandag een onderzoek tijdens een bijeenkomst met ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese lidstaten in Amsterdam. 'Er is alle reden om aan te nemen dat IS, of door IS geïnspireerde terroristen, ergens in Europa een aanslag zullen plegen, in het bijzonder in Frankrijk', luidt de belangrijkste conclusie uit het rapport. 'Het doel zal zijn om zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken.' Ook de dreiging van terroristen die alleen handelen is niet afgenomen volgens Europol.

De Europese ministers spreken in Amsterdam over het vluchtelingenprobleem, over de toenemende polarisatie in de lidstaten en het belang van het delen van informatie door inlichtingen- en opsporingsdiensten in de strijd tegen terrorisme. Dit laatste kan beter, concludeert Europol. Verder staat in het rapport dat er geen aanwijzingen zijn dat extremisten systematisch gebruik maken van vluchtelingenroutes om onopgemerkt Europa binnen te komen. Wel is er een groot gevaar dat met name Syrische vluchtelingen, eenmaal in Europa, worden benaderd door IS-ronselaars.

Lees ook

Terreurgevangenen moeten 'detentie op maat' krijgen. Dat zegt Omar Ramadan, de Nederlandse directeur van een Europees antiradicaliseringscentrum.

Rob Wainwright, directeur van Europol, maandagochtend in Amsterdam. Beeld AP
Rob Wainwright, directeur van Europol, maandagochtend in Amsterdam.Beeld AP

Dreiging Groot-Brittannië

De voorspelling komt een dag nadat IS een nieuw filmpje publiceerde waarin de terreurorganisatie een dreigement uitspreekt tegen Groot-Brittanië. De Britse premier Cameron heeft een onderzoek ingesteld naar het filmpje, zei zijn woordvoerder maandag. Ook noemde ze het filmpje propaganda en zei ze dat IS 'in verval is en zich terugtrekt'.

In de nieuwe video leggen de daders van de aanslagen in Parijs een laatste verklaring af. Drie van hen snijden vervolgens een gevangene het hoofd af. Een vierde schiet een gevangene dood.

In een laatste scene is de Britse premier David Cameron te zien die in een toespraak over de aanslagen in Frankrijk zegt: 'We zijn met jullie, verenigd.' IS antwoordt met een tekst die over de clip heen is gemonteerd: 'Degenen die in de rangen van de ongelovigen staan, zullen het doelwit zijn van onze zwaarden en in vernedering vallen.'

Beeld uit de video van IS. Beeld
Beeld uit de video van IS.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden