Europol: minstens 10 duizend vluchtelingenkinderen vermist

Sinds 2014 zijn meer dan tienduizend alleen reizende kindmigranten in Europa zoekgeraakt, nadat ze zich bij aankomst in Italië en Griekenland hadden geregistreerd. Smokkelbendes die betrokken zijn bij kinderarbeid en -prostitutie hebben het op hen gemunt. Dat zei Europol-topfunctionaris Brian Donald tegen de Britse zondagskrant Observer.

Een gevlucht kind komt via Lesbos aan in de Griekse haven Pireaus. Beeld afp
Een gevlucht kind komt via Lesbos aan in de Griekse haven Pireaus.Beeld afp

'Ze zullen niet allemaal crimineel worden uitgebuit; sommigen zijn misschien doorgereisd naar familieleden', zei Donald. 'We weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen en met wie ze zich ophouden.'

Het is voor het eerst dat Europol de statistieken bij elkaar heeft opgeteld van zoekgeraakte kindmigranten in de EU-lidstaten. De meesten zijn in Italië (vijfduizend) en Zweden (duizend) van de radar verdwenen. Italiaanse hulporganisaties sloegen al in 2014 alarm over het zoekraken van kinderen, nadat migranten in steeds grotere schepen de overtocht vanuit Libië maakten. Zweden is een bekende bestemming voor alleen reizende kinderen, omdat het land hen vanouds ruimhartig opvangt.

Van de miljoen migranten die Europa in 2015 bereikten is volgens schattingen van Europol 27 procent minderjarig. Het gaat vooral om kinderen die onder begeleiding van volwassenen de oversteek hebben gemaakt. Hulporganisatie Save the Children schat 26 duizend kinderen Europa zelfstandig hebben bereikt. Vaak rust op hen de taak voet aan de grond te krijgen, zodat later familieleden zich kunnen aansluiten.

Rond de migratiestroom is volgens Donald een 'criminele infrastructuur' ontstaan die het hele Europese continent omspant. Uit de database van Europol blijkt dat bekende mensenhandelaren uit de seksindustrie en slavenarbeid zijn overgestapt naar het smokkelen van migranten naar de EU. Vluchtelingenorganisaties die hun tocht door de Balkan volgen, hebben er bij Europol op aangedrongen te letten op de migrantenkinderen. 'Om er achter te komen', zei Donald. 'Hoe de kinderen worden geselecteerd en dan het criminele circuit in worden geloodst.'

Zichtbaar

De uitbuiting van kindmigranten hoeft niet alleen in het verborgene te gebeuren. 'Als ze worden misbruikt dan gebeurt dat in de samenleving. Ze worden niet weggevoerd naar het midden van een bos - hoewel dat met sommigen misschien gebeurt. De meesten zijn zichtbaar. We moeten daar alert op zijn.'

Italië kon de aankomst van honderden kinderen in 2014 al niet aan. 'Ze zijn op weg naar familie in Noord-Europa', zei een Italiaanse woordvoerder van Save the Children destijds in de Volkskrant. 'Als ze aankomen in de haven proberen onze medewerkers ze uit te leggen dat dat op legale wijze kan. 'Hoe lang duurt dat', vragen ze dan. Wij moeten dan eerlijk zijn: het kan wel een jaar duren. Dan reizen zij dus liever via een mensenhandelaar die ze een reistijd van een week belooft.'

Niet alleen in Europa zijn de alleen reizende kinderen kwetsbaar. De Verenigde Staten zagen in 2014 duizenden minderjarigen uit het door bendegeweld verscheurde Midden-Amerika aan de grens aankloppen. Juist afgelopen week bleek dat zeker tientallen van hen op Amerikaanse in handen van mensenhandelaren zijn gevallen. Soms waren pleegouders gedwongen met hen onder een hoedje te spelen, omdat zij schulden hadden opgebouwd bij dezelfde criminelen. Zo moesten in de staat Ohio kinderen uit Guatemala - wel 14 jaar jong - werken op een pluimveehouderij.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden