Europol: mensensmokkel is snelst groeiende criminele markt in Europa

Mensensmokkelaars verdienden in 2015 zo'n zes miljard euro, het overgrote deel met de smokkel van vluchtelingen naar Europa. Dit zegt de Europese politie-organisatie Europol in een rapport dat maandag is gepresenteerd. Mensensmokkel is volgens Europol door de vluchtelingencrisis uitgegroeid tot 'de snelst groeiende criminele markt' in Europa.

Redactie
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. Beeld AFP
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.Beeld AFP

Europol waarschuwt dat smokkelaars 12 tot 18 miljard kunnen verdienen als de vluchtelingencrisis ook dit jaar voortduurt.

Volgens het rapport zijn er 12 duizend personen actief in de mensensmokkel richting Europa. De bendes, wiens leden afkomstig zijn van landen als Bulgarije, Egypte, Hongarije, Irak en Kosovo, zijn betrokken bij tal van criminele activiteiten zoals het vervalsen van paspoorten en omkoping van functionarissen.

De bendes zijn vooral actief in Istanbul, Athene, Izmir, Boedapest maar ook in Berlijn, Calais, Zeebrugge en Frankfurt. Volgens Europol is er echter weinig bewijs dat terroristen, zoals van Islamitische Staat (IS), op grote schaal gebruik maken van de smokkelroutes om Europa binnen te komen. Hierover bestaat grote vrees, vooral sinds de aanslagen in Parijs in november.

Terroristen

'Minder dan 0,01 procent van de terreurverdachten heeft een vluchtelingenachtergrond', aldus Europol-directeur Rob Wainwright. Zo'n één miljoen vluchtelingen bereikten Europa vorig jaar.

Europol heeft een nieuw centrum opgericht om de Europese strijd tegen de mensensmokkelaars beter te coördineren. Het zogeheten Europees Migrantensmokkel Centrum wordt ondergebracht in het hoofdkwartier van Europol in Den Haag. Dit centrum moet politiekorpsen informatie verschaffen en helpen bij het snel oprollen van nieuwe smokkelroutes zodra die ontdekt worden.

De EU en Turkije gaan op 7 maart opnieuw op de tafel zitten om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Dit heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maandag gezegd. Afgelopen week besloten de Europese leiders om op het hoogste niveau met de Turken te gaan praten. Turkije heeft toegezegd in ruil voor Europese steun te helpen die stroom te beperken.

Donderdag was er kort voor de Europese top over het lidmaatschap van Groot-Brittannië beraad gepland met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Die zegde af na een bomaanslag woensdag in het centrum van Ankara.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden