Nieuws

Europese zorgen om Iran, dat uranium zou hebben verrijkt tot kernwapenniveau

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië maken zich ernstige zorgen over berichten van het internationale atoomagentschap IAEA dat Iran zijn nucleaire programma heeft versneld.

Peter Giesen
Kernreactor in Bushehr, zo’n 1.000 kilometer ten zuiden van hoofdstad Teheran. Beeld Reuters
Kernreactor in Bushehr, zo’n 1.000 kilometer ten zuiden van hoofdstad Teheran.Beeld Reuters

Door uranium verder te verrijken, heeft Iran volgens de drie landen een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een kernwapen gezet.

De Europese landen, de Verenigde Staten, Rusland, China en de EU sloten in 2015 een nucleaire deal met Iran. Hierin beloofde Iran zijn nucleaire programma te vertragen, zodat het voorlopig geen kernwapens kan maken. In ruil hiervoor werden sancties tegen Iran opgeheven. In 2018 stapte president Trump uit het akkoord en scherpte hij de sancties juist aan.

Na de verkiezing van president Biden werden de onderhandelingen hervat, in een poging de nucleaire deal nieuw leven in te blazen. In juni werden de gesprekken in Wenen stilgelegd om de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Iran af te wachten.

Minimumverrijking voor kernwapen

Volgens Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië heeft Iran nu uranium verrijkt tot 20 procent, het minimum dat voor een kernwapen nodig is, terwijl in de atoomdeal een grens van 3,67 procent was afgesproken. Daarmee schendt Iran de afspraken uit het akkoord van 2015, zeggen de Europese landen.

Iran heeft altijd gezegd dat het helemaal geen kernbom wil ontwikkelen en dat het verrijkt uranium slechts bedoeld is voor kernenergie. De Europese landen werpen tegen dat er ‘geen geloofwaardige behoefte’ is aan sterk verrijkt uranium voor civiele doeleinden. Bovendien heeft Iran de toegang van inspecteurs van het atoomagentschap IAEA tot het nucleaire programma beperkt, stellen de Europese landen. In de oorspronkelijke deal was juist het monitoren van de voortgang van het nucleaire programma door de IAEA een cruciaal onderdeel.

De Europese landen roepen Iran op de onderhandelingen over het nucleaire akkoord zo snel mogelijk te hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden