Nieuws Overwerken

Europese werknemer zou liefst korter werken, maar maakt juist overuren

Het Verenigd Koninkrijk is kampioen overwerken van Europa. Dit blijkt uit een enquête naar arbeidsomstandigheden in acht Europese landen uitgevoerd in opdracht van personeelsadministratiebedrijf ADP. De Britse deelnemers aan het onderzoek werkten gemiddeld bijna zes uur onbetaald extra per week. Nederlandse deelnemers letten beter op hun werktijden: ze werkten gemiddeld nog geen vier uur buiten hun contract.

Het Londense financieel centrum Canary Wharf. In het Verenigd-Koninkrijk werkt personeel het meest over van Europa. Beeld Getty Images

Uit het onderzoek blijkt een opvallende paradox: overal in Europa verlangen werknemers naar meer vrije tijd. Ze zijn bereid salaris in te leveren of langere werkdagen te maken om in ruil daarvoor meer dagen in de week vrij te kunnen zijn. In de praktijk wint de werkdruk het nog vaak van de eigen behoeften. Een ruime meerderheid van de geënquêteerden werkt juist meer uren voor de baas, en bovendien onbetaald, dan waarvoor zij zijn aangenomen.

Onderzoeksbureau Opinion Matters voerde het onderzoek uit onder ruim tienduizend werkenden in Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland en Polen. Na de Britten werken de Spanjaarden de meeste uren in eigen tijd, bijna vijf uur extra per week. Italiaanse en Franse werknemers werken gemiddeld ruim vier uur extra. Nederlanders lijken qua overwerk op de Duitsers en Zwitsers, met een kleine vier uur per week. De Poolse deelnemers aan het onderzoek zijn het zuinigst op hun vrije tijd en besteedden gemiddeld zo’n drie uur aan onbetaald overwerk.

Leraren

Leraren zijn de meest notoire overwerkers, maar liefst tweederde van de ruim duizend ondervraagde onderwijsmedewerkers zei minstens vijf uur per week extra te werken. In de IT en de financiële dienstverlening werken de meeste mensen die meer dan tien uur per week over.

Organisatiepsycholoog Aukje Nauta, tevens bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, herkent de ‘botsende belangen’ die in het onderzoek van ADP naar voren komen. ‘We worstelen allemaal tussen ambitie en ontspanning, dat blijft schipperen.’ Met overwerk hoeft niks mis te zijn, zegt Nauta. ‘Het hoort er tot op zekere hoogte bij. De meeste mensen willen graag hun werk afmaken en doen graag iets extra’s voor collega’s en voor de organisatie. Dan laat je niet om 5 uur plotsklaps alles uit je handen vallen.’

Overwerken wordt problematisch als dit gebeurt onder druk van de baas, zegt de Leidse hoogleraar. ‘Als overwerken de norm is, is er echt iets mis. Dat werkt stressverhogend.’ Ze wijst erop dat Nederland ‘kampioen deeltijdwerken’ is. Veel Nederlandse werknemers, vooral vrouwen, kiezen al voor die kortere werkweek waar zoveel werkenden behoefte aan blijken te hebben. ‘We doen het heel aardig’, zegt Nauta. ‘Bijna de helft van de 8,8 miljoen werkenden werkt deeltijd. Vrouwen werken gemiddeld 26 uur, mannen gemiddeld 36.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden