Europese waakhond eist dat banken meer geld in kas houden

Europese banken moeten hun 'kapitaalratio' ook in de toekomst op minimaal 9 procent houden. De Europese toezichthouder op de financiële branche EBA schrijft dit in het definitieve rapport over de stresstests die de banken in het eerste half jaar van 2012 hebben ondergaan.

AMSTERDAM - 'De Europese banken hebben belangrijke vooruitgang geboekt in het verbeteren van hun kapitaalpositie en het versterken van het Europese bankensysteem', zei EBA-hoofd Andrea Enria. 'Banken zijn nu in betere conditie om de economie te financieren, maar moeten door blijven gaan op het pad dat uitgestippeld is door de nieuwe regelgeving.'


De EBA prijst de 71 grootste banken van Europa voor hun inspanningen om tussen januari en juni van dit jaar ruim 205 miljard euro extra op te halen om te voldoen aan de kapitaaleis van 9 procent. De eis om de buffers te verhogen was in eerste instantie bedoeld als tijdelijke maatregel.


Het gaat om de zogenoemde Tier I-ratio, die de markten zien als een cruciale indicator van de weerbaarheid van banken. Sommige banken hebben geklaagd over de aanscherping van de kapitaaleis. Nu de banken meer geld in kas moeten houden, kunnen ze naar eigen zeggen minder uitlenen aan bedrijven en huishoudens. Vooral Europese ondernemers klagen er sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 regelmatig over dat zij niet bij banken terechtkunnen omdat die te weinig krediet beschikbaar hebben.


Alle Nederlandse banken voldoen aan de kapitaaleis van 9 procent. De Rabobank had eind juni een Tier I-kapitaalratio van 12,7 procent, ABN Amro stond op 11,7 procent, ING op 11,1 procent en SNS Reaal op 9,4 procent.


De 27 Europese banken die in eerste instantie niet door de Europese stresstest kwamen, hebben hun kapitaalbuffers verhoogd met 116 miljard euro om aan de eis te voldoen. Op 1 januari treden de zogenaamde Basel III-regels voor internationaal opererende banken in werking. Hoewel deze regels banken een buffer van slechts 7 procent voorschrijven, lijkt het er toch op dat enkele Europese banken die nu wel aan de Europese regels voldoen hun buffers toch verder moeten verhogen voor Basel III.


De kapitaaleisen van Basel III zijn weliswaar lager dan de Europese eisen, maar de internationale bankenregels hanteren een veel striktere definitie van wat een bank nog tot zijn kernbuffer mag rekenen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden