Europese Unie wil waarnemers naar Georgië sturen

Europese militairen gaan geen vrede afdwingen...

Van onze verslaggever Theo Koelé

BRUSSEL De Europese Unie wil waarnemers naar Georgië sturen om toezicht te houden op het broze bestand tussen dat land en Rusland. Dit najaar gaat de EU zich beraden op de toekomstige betrekkingen met Rusland.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een spoedvergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, woensdag in Brussel.

‘We zijn vastbesloten op de grond te opereren’, zei de Franse minister Kouchner als EU-voorzitter na afloop van de bijeenkomst. Er zitten echter nogal wat haken en ogen aan het plan. Het vergt de instemming van zowel Georgië als Rusland, dat zelf ‘vredestroepen’ heeft in Zuid-Ossetië. Die soldaten worden niet teruggehaald, krachtens het zogeheten zes puntenplan waarachter Frankrijk de strijdende partijen wist te scharen.

Daarnaast is het de vraag of de VN-Veiligheidsraad zijn goedkeuring aan het plan moet hechten. Bovendien kan de EU niet op stel en sprong waarnemers op de been brengen. Daarom spraken de EU-bewindslieden gisteren over versterking van de bestaande ‘observatiemissie’ van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Georgië. Het is nog onduidelijk hoeveel troepen er nodig en beschikbaar zijn voor die versterking, en wat hun bevoegdheden zullen zijn.

Namens Nederland zei staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken dat er in elk geval geen sprake van kan zijn dat Europese militairen vrede gaan afdwingen.

De EU-landen worstelen ook met de vraag of Rusland gestraft moet worden voor het militaire optreden, dat alom als buitensporig is veroordeeld. Kouchner, die enkele getroffen gebieden bezocht, gebruikte gisteren grote woorden als ‘barbarij’ en ‘massamoord’. Maar op de vraag bij wie de schuld ligt voor de geweldsexplosie, antwoordde hij: ‘Vraag me niet wie er goed is, en wie slecht’.

Een duurzame oplossing is volgens de EU alleen maar mogelijk binnen internationale normen en regels, zoals het respecteren van de soevereiniteit van Georgië. Voor een aantal lidstaten gaat deze terechtwijzing niet ver genoeg. Landen als Polen, Groot-Brittannië en de Baltische staten vinden dat Moskou moet boeten voor het gebruik van geweld. Zo meent Estland dat onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Rusland moeten worden stilgelegd. Ook recente afspraken over grensoverschrijdende samenwerking zouden terzijde moeten worden geschoven.

Volgens andere landen, waaronder Nederland, is het nog te vroeg om te praten over eventuele sancties. Tijdens een informele bijeenkomst in Avignon, begin september, zullen de EU-ministers spreken over de toekomstige relatie met Moskou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden