Europese Unie volhardt in verlaging subsidies voor de landbouw

De Europese Commissie zet haar plannen door voor een fundamentele hervorming van het Europees landbouwbeleid, dat nu jaarlijks 42 miljard euro kost....

De plannen voor verlaging van de zuivelsubsidies zijn in Nederland slecht gevallen. Zowel boeren- als milieu-organisaties zijn ontevreden, zo blijkt uit hun reacties woensdag. Land- en tuinbouworganisatie LTO vindt dat de aanpassing te ver gaat. Melkveehouders krijgen te maken met nog lagere garantieprijzen dan eerder was afgesproken. Volgens LTO duwt de Europese Commissie zwakke bedrijven over het randje.

De plannen van Fischler kunnen Nederlandse melkveehouders de kop kosten, meent het Productschap Zuivel. De steunprijzen voor zuivelproducten gaan omlaag. Als ook de marktprijs volgt, krijgen veel boeren te maken met forse inkomensdalingen.

Volgens Fischler kan Europa het zich niet veroorloven om de hervormingen langer uit te stellen. 'De tijden zijn veranderd, en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet dat ook doen', zei hij. 'Als we te lang wachten, bewijzen we de Europese boeren geen dienst.' Volgens hem zou de uitvoering van zijn plannen de Europese positie bij de Wereldhandelsorganisatie een stuk sterker maken. De EU ligt wegens haar handelsbeperkende landbouwbeleid zwaar onder vuur bij de WTO.

Volgens Fischler hoeft het Frans-Duitse landbouwcompromis, dat de twee landen in oktober overeen kwamen, nauwelijks effect te hebben op de hervormingen. De twee Europese grootmachten kwamen toen overeen dat de landbouwuitgaven tussen 2007 en 2013 met maximaal een procent per jaar mogen stijgen, een cijfer dat waarschijnlijk lager ligt dan de gemiddelde inflatie over die periode. Dat betekent dat in reële termen de landbouwbegroting zal dalen. Nu geeft de EU jaarlijks zo'n 42 miljard euro uit aan landbouw, de grootste Europese kostenpost.

De kern van het Fischler plan is dat de Europese subsidies voortaan niet meer uitsluitend worden uitgekeerd op basis van productiequota. In plaats daarvan wil Europa meer kijken naar de kwaliteit van de productie. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren als het milieu en de volksgezondheid. Een boer die op een milieuvriendelijke manier gezonde producten verkoopt, zal eerder in aanmerking komen voor Europese bijdragen dan de 'ouderwetse' landbouwer.

Directe betalingen aan de boeren zullen vanaf 2007 geleidelijk aan worden verminderd, een proces dat volgens sommige ambtenaren bij de Europese Commissie 'tientallen jaren' kan duren. 'Als we het niet langzaam doen, weten we helemaal zeker dat we de hervormingen er niet door krijgen', aldus een ambtenaar. De grootste boeren, die nu nog de meeste subsidies krijgen, zullen in 2013 ongeveer 20 procent minder ontvangen uit de Europese schatkist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden