Europese Unie maakt gebaar jegens Kadhafi

De Europese Unie heeft een nieuwe belangrijke stap gezet om Libië uit zijn isolement te halen. Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie sprak gisteren in Caïro gedurende een uur met de Libische leider Kadhafi....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Volgens Prodi kan het gesprek 'geen substituut zijn voor de komst van kolonel Kadhafi naar Brussel'. Prodi oogstte in januari veel kritiek met zijn voorstel om Kadhafi voor een officieel bezoek uit te nodigen. De meeste EU-landen vonden dat Libië eerst moet aantonen dat het werk zou maken van de beloofde hervormingen. Gisteren herhaalde een woordvoerder van de Britse regering dat het nog te vroeg is voor het nauw aanhalen van de betrekkingen.

Volgens diplomaten die bij het gesprek aanwezig waren, is er geen substantiële vooruitgang geboekt op de meeste punten. 'Het was meer een hernieuwde kennismaking dan wat anders', zei een van hen.

Een toespraak waarmee Kadhafi ongebreidelde kritiek op Europa leverde, schoot Prodi later in het verkeerde keelgat. 'Ik ben heel erg teleurgsteld door de woorden van Kadhafi. Ze waren niet dezelfde als bij onze privé-ontmoeting', zei Prodi.

De top is bedoeld om de banden tussen de EU en Afrika aan te halen. Afgelopen weekeinde slaagden de ministers van Buitenlandse Zaken erin om een ontwerp-slotverklaring te maken. In die verklaring worden geen concrete nieuwe initiatieven aangekondigd. Wel wordt lippendienst bewezen aan de Afrikaanse wens dat Europa moet bijdragen om de armoede en de schuldenlast van de Afrikaanse landen te verlichten. Ook de EU vindt iets van haar gading terug in de conclusies: de Afrikaanse leiders wordt gewezen op het belang van goed landsbestuur en de noodzaak om conflicten op vreedzame wijze op te lossen.

Toch dreigde de top gisteren overschaduwd te worden door conflicten. De Egyptische president Mubarak drong er bij Kadhafi op aan dat de Libische leider in zijn openingsspeech de Europeanen niet zou beledigen. Er gaan geruchten dat Kadhafi bij de EU wil aandringen op excuses voor de kruistochten van de christelijke legers, een kleine duizend jaar geleden. Bovendien wil Kadhafi dat de Unie erkent dat zij medeschuldig is aan de armoede en onderontwikkeling op het Afrikaanse continent.

De Zimbabwaanse president Mugabe is boos op de EU omdat de Unie goed landsbestuur centraal stelt. Volgens Mugabe geeft die houding blijk van bevoogding en mengt de EU zich op ontoelaatbare wijze in binnenlandse aangelegenheden. De Britse minister Cook van Buitenlandse Zaken liet gisteren echter al weten dat hij een Europese delegatie in Zimbabwe wil hebben bij de komende verkiezingen. Die delegatie zou moeten controleren of de verkiezingen eerlijk verlopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden