Europese Unie kondigt sportboycot af tegen Nigeria

De Europese Unie is een sportboycot tegen Nigeria begonnen om het militaire regime te straffen voor de moord op de schrijver Ken Sara-Wiwa en acht andere strijders voor de rechten van het Ogoni-volk....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Een olieboycot, waarvoor de Zuidafrikaanse president Nelson Mandela ijvert, kan niet op de steun rekenen van de Unie.

De ministerraad van de Unie besloot maandag in Brussel om officiële sportdelegaties en nationale teams uit Nigeria inreisvisa in de Europese Unie te weigeren. De maatregel duurt zes maanden. Daarna wordt bezien of de sportboycot moet worden voortgezet.

De sancties tegen de sportlieden hebben geen gevolgen voor Nigeriaanse voetballers die bij clubs in Nederland of elders in de Europese Unie spelen. Maar het trainingskamp dat de Nederlandse bondscoach van de Nigeriaanse voetbalploeg, Jo Bonfrère, deze maand in Sittard wilde houden, kan niet meer doorgaan.

De sancties beogen de druk op het Nigeriaanse regime te verhogen om democratiseringsmaatregelen te nemen en de rechten van de mens te respecteren. Eind november had de Europese ministerraad al een wapenembargo tegen Nigeria afgekondigd.

Behalve de sportboycot heeft de Unie maandag ook besloten om alle Nigeriaanse militaire attachés in Europa uit te wijzen. Tegelijkertijd worden de Europese militaire attachés teruggetrokken uit Nigeria.

De visa van leden van de Nigeriaanse Voorlopige Regeringsraad en van de Federale Uitvoeringsraad waren al ingetrokken. De maatregelen gelden ook voor familieleden van de junta in Nigeria.

De Europese Unie probeert in de Verenigde Naties een resolutie aangenomen te krijgen waarin het Nigeriaanse militaire regime wordt veroordeeld. Bovendien wil Europa dat de Commissie voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties de schendingen van de mensenrechten in het Afrikaanse land onderzoekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden