Europese Unie gaat klimaatakkoord versneld ratificeren

Het klimaatakkoord van Parijs wordt door de milieuministers van de Europese Unie versneld geratificeerd. Dit zijn de 28 ministers vandaag overeengekomen, bevestigt Europese Raad-voorzitter Donald Tusk vrijdag. 'Wat sommigen voor onmogelijk hielden, is nu echt gebeurd', schrijft hij op Twitter.

Redactie
Beeld van Parijs in de smog. Beeld ap
Beeld van Parijs in de smog.Beeld ap

Met dit besluit hoeft voor goedkeuring van het klimaatakkoord niet gewacht te worden totdat alle nationale parlementen instemmen met het verdrag. Meerdere landen lieten lang op zich wachten, waardoor het scenario dreigde dat de EU niet kon aanschuiven bij de volgende klimaatgesprekken in Marrakesh. De doorbraak vandaag werd door de Europese Commisie bejubeld als 'historisch'.

Eind augustus uitte Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse zaken en de voorzitter van de klimaattop in Parijs in december 2015, zijn zorgen over de haalbaarheid van het klimaatakkoord. Hij ergerde zich aan de traagheid van de Europese Unie om hier vaart achter te zetten.

Met name Polen - dat voor de energievoorziening grotendeels afhankelijk is van vervuilende steenkool - traineerde de ratificatie, maar ging vandaag alsnog overstag met de versnelde route. 'Het is belangrijk dat de Europese Unie goed nieuws naar buiten kan brengen,' zegt een Europese diplomaat hierover tegen persbureau Reuters.

Opwarming ruim onder 2 graden

Het doel van het klimaatakkoord is om de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden Celsius te houden. Het klimaatakkoord wordt pas van kracht als tenminste 55 landen het ratificeren. Die landen moeten samen verantwoordeiljk zijn voor tenminste 55 procent van de CO2 uitstoot in de wereld.

Tot nu toe hebben hebben 61 landen geratificeerd, onder wie de grootste vervuilers, de VS en China. In Europa hebben Duitsland, Hongarije, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië al geratificeerd. De landen die op dit moment geratificeerd hebben zijn goed voor 47,8 procent van de CO2 uitstoot. Met de steun van de Europese Unie kan het verdrag mogelijk al in november in werking treden. Nederland heeft vooralsnog niet geratificeerd, er wordt nog gewacht op advies van de Raad van State.

De volgende stap voor de EU is ratificatie in het Europees Parlement, de stemming is dinsdag. Met terugwerkende kracht moeten de parlementen van de EU-landen, die dit nog niet hebben gedaan, het akkoord alsnog ratificeren.

Klimaatakkoord: 'We hebben de eerste van twee drempels geslecht' (+)

De kans neemt toe dat het klimaatakkoord van Parijs voor eind dit jaar van kracht wordt. Vandaag ratificeerden 31 landen het verdrag in New York. Dat brengt het aantal aangesloten landen binnen een jaar tijd op 60, die samen meer dan 47,5 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen vertegenwoordigen. Dat is in diplomatieke termen een verbazingwekkend succes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden