Europese Unie biedt lidstaten 6.000 euro per migrant

De Europese Commissie biedt Europese lidstaten 6.000 euro per vluchteling die wordt opgenomen vanuit Griekenland en Italië. Dat blijkt uit een voorstel dat vandaag is gepresenteerd door Europees Commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos. De Commissie wil dat de lidstaten 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen overnemen van Italië en Griekenland.

Bootvluchtelingen zijn door de Italiaanse kustwacht afgezet in de haven van het Siciliaanse Augusta.Beeld ap

Volgens Avropoulos kampen de twee zuidelijke lidstaten met een 'noodsituatie'. Wekelijks stranden vluchtelingen via de Middellandse Zee met gammele bootjes op de Italiaanse en Griekse eilanden of steken via land de zuidoostelijke grenzen van de EU over. Honderden migranten sneuvelen onderweg. Vorig jaar meldden zich ruim 220 duizend asielzoekers in Italië en Griekenland.

In geval van dergelijke hoge nood kan de EU maatregelen nemen om lidstaten te ondersteunen, zei Avropoulos. De Commissie verwijst naar een artikel in het Europese verdrag dat die ruimte biedt. Het Europese antwoord luidt: solidariteit. De lidstaten moeten samen de lasten delen, ze worden allen geacht een deel van de vluchtelingen te accepteren.

Vrijblijvend is het voorstel echter niet. Als een meerderheid van de regeringsleiders van de lidstaten ermee instemt, zijn alle lidstaten genoodzaakt de afspraak te volgen. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken ontspringen de dans omdat zij in het verleden een uitzondering hebben bedongen op Europees migratiebeleid.

Ruim 2.000 migranten voor Nederland
De Commissie heeft een verdeelsleutel opgesteld op basis waarvan de lidstaten vluchtelingen moeten overnemen van Griekenland en Italië. Factoren die meespelen zijn bevolkingsgrootte, de omvang van de economie, de werkloosheid en het aantal vluchtelingen dat een land al heeft opgenomen. De eurocommissaris benadrukte dat het niet gaat om een quotum. 'Het gaat hier niet om een quotum, maar we verwachten een minimale solidariteit. Als lidstaten meer willen doen, kan dat.'

Voor Nederland geldt een percentage van 5,12 procent, oftewel ruim 2.000 vluchtelingen (zo'n 1200 uit Italië en 800 uit Griekenland). In een eerdere conceptversie van het plan werden ook Italië en Griekenland meegenomen in de verdeelsleutel en lag het aantal voor Nederland zo'n 300 lager.

Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos voor Migratie vandaag in Brussel.Beeld afp

De Europese Unie trekt 240 miljoen euro uit om de relocatie te financieren. Lidstaten kunnen rekenen op een eenmalige financiële ondersteuning van 6.000 euro per asielzoeker. Voor Nederland zou het gaan om een bedrag van 1,2 miljoen euro.

Kabinet wil meer uitleg van Commissie
Het voorstel stuit op weerstand in verschillende lidstaten. Ook Nederland is niet happig op het overnemen van migranten die via de zuidgrenzen van Europa de EU binnenkomen. Het kabinet is vooralsnog niet van plan zich te committeren aan het Commissievoorstel, zo schreef minister Koenders van Buitenlandse Zaken gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Eerst moeten een aantal vragen worden beantwoord vanuit Brussel. Zo wil het kabinet onder meer weten welke nationaliteiten in aanmerking komen voor opvang en welke procedures hiervoor gelden. 'Een helder antwoord op deze vragen is van belang voor de definitieve positiebepaling van het kabinet ten aanzien van het voorstel.'

De Commissie verbindt voorwaarden aan de Europese hulp aan Italië en Griekenland. Beide landen staan geregeld oogluikend toe dat asielzoekers niet worden geregistreerd en op eigen houtje hun heil elders in de EU kunnen zoeken. Rome en Athene zullen de Europese asielregels beter moeten naleven. Blijft een geloofwaardig plan van aanpak uit, dan kan de spreiding van asielzoekers worden opgeschort.

'Zoek en zink'

De EU wil mensensmokkel onder meer tegengaan door langs de Libische kust de boten van mensensmokkelaars te vernietigen. Twee weken geleden bogen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zich over de praktische complicaties van dat plan. Lees er hier meer over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden