Europese troepen en geld voor Centraal-Afrika

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft vandaag diverse 'reddingsboeien' toegeworpen gekregen vanuit Brussel. De Europese Unie wil op termijn een vredesmacht naar het verscheurde land sturen. Deelnemers van een donorconferentie in de Belgische hoofdstad beloofden het land 366 miljoen euro aan noodhulp. Nederland draagt 2 miljoen euro bij, de Europese Commissie 45 miljoen.

redactie
Franse soldaat surveilleert in de Centraal-Afrikaanse Republiek Beeld AFP
Franse soldaat surveilleert in de Centraal-Afrikaanse RepubliekBeeld AFP

Het straatarme land heeft sinds vandaag ook een nieuwe interim-president. Het overgangsparlement koos burgemeester Catherine Samba-Panza van de hoofdstad Bangui tot tijdelijke leider. Zij krijgt de zware taak om het geweld tussen bevolkingsgroepen een halt toe te roepen en verkiezingen voor te bereiden.

Ruim 2000 doden
Duizenden inwoners van de CAR zijn om het leven gekomen door geweld tussen islamitische en christelijke groepen. Milities vechten tegen elkaar, maar hebben het ook op de burgerbevolking voorzien. Sinds maart zijn volgens de VN meer dan 2000 mensen gedood en ongeveer 1 miljoen burgers op de vlucht geslagen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten vandaag dat Europa een militaire bijdrage moet leveren om het land in rustiger vaarwater te krijgen. De EU wacht wel een mandaat van de VN-Veiligheidsraad of een verzoek uit de CAR zelf af, voordat militairen op het vliegtuig worden gezet.

De EU-missie zal waarschijnlijk uit zo'n 500 manschappen gaan bestaan, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Frankrijk stuurde vorige maand al 1600 militairen naar het land, een voormalige kolonie. Nederland 'staat open'' voor financiële en logistieke hulp, maar ons land stuurt geen militairen, maakte premier Mark Rutte vandaag duidelijk. België is daar wel toe bereid.

Ex-president had islamitische beweging niet meer in de hand
Een golf van geweld overspoelt de CAR sinds rebellen van de overwegend islamitische beweging Séléka begin vorig jaar de macht grepen. Hun leider Michel Djotodia riep zichzelf uit tot president, maar besloot 10 dagen geleden onder internationale druk af te treden. Hij had zijn strijders niet in de hand; terwijl Djotodia de Séléka officieel had ontbonden, begingen ze op grote schaal gruweldaden.

Christenen hebben hun eigen milities: de anti-bakala. Die beschermen hun medechristenen, maar vallen ook islamitische burgers aan. De moslims vormen een kleine minderheid, 80 procent van de bevolking is christelijk. De VN vrezen dat het geweld kan uitdraaien op volkerenmoord. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie, gesteund door Franse militairen, is al in het land aanwezig om dat te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden