Europese sociaal-democraten: pak vluchtelingenstroom aan bij de bron

Een Marshallplan om de oorzaken van migratie te bestrijden bij de bron, in crisislanden. Dat is het antwoord dat een aantal leiders van Europese sociaaldemocratische partijen formuleert op de vluchtelingencrisis.

Beeld afp

Mette Frederiksen (Denemarken), John Crombez (België), Christian Kern (Oostenrijk), Maurizio Martina (Italië) en Lodewijk Asscher (PvdA) kwamen maandagavond in Amsterdam bijeen voor hun eerste International Migration Summit.

Het is een gezamenlijke poging om het voortouw te nemen in het migratiedebat dat in alle Europese landen steeds scherper wordt gevoerd, terwijl de gehavende sociaaldemocraten bijna overal buiten de regering zijn beland. Door hun krachten te bundelen, hopen Asscher en zijn geestverwanten ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel een steuntje in de rug te geven. Zij zoekt in Europa bijval voor haar migratiebeleid om zo een regeringscrisis af te wenden. Vanwege de politieke situatie in eigen land ontbrak de leider van de Duitse SPD in Amsterdam. Pedro Sanchez (Spanje) moest afzeggen omdat hij sinds kort premier van Spanje is.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, John Crombez- België, Maurizio Martina - Italie, Mette Frederiksen - Denemarken en Christian Kern - Oostenrijk tijdens de migratietop over de gezamenlijke aanpak van het migratievraagstuk, met partijleiders van de Europese sociaaldemocraten. Beeld ANP

Bron

Het sociaaldemocratische antwoord op de vluchtelingenstromen naar Europa bestaat uit vier elementen, die er allemaal op gericht zijn migratie bij de bron te beperken. Dat is de denkrichting die rechtse regeringen van Europese landen al langer propageren. Opvang in eigen regio was ook de kern van het plan Azmani, in 2015 door de VVD gelanceerd. De uitvoer hiervan wordt bemoeilijkt doordat de landen van de Europese Unie zich niet houden aan gemaakte afspraken om vluchtelingen op te vangen.

Naast het nieuwe Marshallplan willen Asscher c.s. dat Europa fors investeert in goede bescherming in de regio, onder de vlag van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De meest kwetsbare vluchtelingen  vrouwen, kinderen, LHBTI – moeten middels quota over Europa worden verdeeld. In Europa moeten onderwijs en werk de integratie van vluchtelingen bevorderen. Daar horen ook maatregelen bij om arbeidsmigratie en de bijbehorende ongelijkheid op de arbeidsmarkt strenger aan te pakken.

Antwoord

De sociaaldemocratische partijleiders baseren zich voor hun aanpak op een rapport van de UNHCR, dat uitwijst dat 80 procent van de vluchtelingen terug wil naar het eigen land en in de buurt van de grenzen van het moederland blijft. Daarom willen ze nauwer samenwerken met landen in de regio waar vluchtelingenstromen vandaan komen.

‘We moeten als sociaaldemocraten een duidelijker antwoord formuleren’, zei Crombez van de Belgische SP.A. ‘Italië heeft te lang moeten wachten op een antwoord op de vraag: hoe ga je ons helpen.’

Oplossing

Asscher noemde de aangedragen oplossingen een combinatie van meer controle maar ook meer hulp voor mensen in kwetsbare posities. Hij riep de landen van de Europese Unie op zich aan de afspraken aangaande herverdeling en quota te houden. ‘Gebeurt dat niet, dan zal de EU niet in staat zijn een oplossing te bieden.’

Het is niet de bedoeling dat de top eenmalig blijft. In september komen de sociaaldemocraten opnieuw bij elkaar. 

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.