Europese sancties gaan meteen al in

Veertien landen van de Europese Unie stellen vrijdag sancties in tegen Oostenrijk. Zij zijn het directe gevolg van de goedkeuring die Oostenrijkse bondspresident Klestil heeft gegeven aan de nieuwe regering, zo verklaarde gisteravond premier Antonio Guterres van Portugal, momenteel voorzitter van de EU....

Van onze verslaggeefster

De veertien landen zullen alle bilaterale contacten met EU-lid Oostenrijk bevriezen, nu extreem-rechts in de regering komt. Frankrijk zette donderdag al een eerste stap door een bezoek van hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie aan Wenen uit te stellen.

Het Europees Parlement nam gisteren met grote meerderheid een resolutie aan waarin Oostenrijk een harde aanpak in het vooruitzicht wordt gesteld als de regering zich niet houdt aan de beginselen van democratie en mensenrechten. De regeringsdeelname van de FP & Ouml; betekent volgens het parlement een legitimatie van extreem-rechts in Europa.

Woordvoerders van de Oostenrijkse bondspresident Klestil en van de sociaal-democratische partij SP & Ouml; ontkenden donderdag met klem dat Klestil en de scheidende bondskanselier Klima (SP & Ouml;) eind vorige week bij de EU persoonlijk had aangedrongen op maatregelen tegen zijn land.

Volgens de Deens kwaliteitskrant Morgenavisen Jyllandsposten heeft premier Rasmussen dat gezegd tijdens een commissievergadering van het parlement. De Deense regeringsleider heeft in een schriftelijke verklaring gesteld het bericht 'niet te kunnen bevestigen'. Een woordvoerder van de SP & Ouml; wees de bewering van de hand als zijnde 'een samenzweringstheorie'.

Het Europese Monitoring Centrum voor racisme en xenofobie sprak gisteravond zijn grote bezorgdheid uit over de nieuwe regering in Oostenrijk. De in Wenen gevestigde organisatie, die voor de EU de functie vervult van waakhond tegen racisme, vreest dat Haider wel in de volgende regering zitting zal hebben.

De internationale persbureaus melden dat Groot-Brittannië de regeringsdeelname van de FP & Ouml; en Haiders 'naakte oproep tot xenofobie' scherp veroordeelt.

De Franse minister van Europese Zaken Pierre Moscovici zei dat Schüssel zijn 'handen vuil heeft gemaakt' door een 'schandalig' regeringsakkoord te sluiten met Haider.

Volgens hem is Schüssels verbond met Haider niet eens een intelligente zet, omdat de ÖVP vorig jaar bij de verkiezingen 9 procent van de stemmen aan de de FP & Ouml; verloor. Waarschijnlijk zal Haider nog meer kiezers wegkapen, zei Moscovici.

Het Europese Joodse Congres in Parijs noemde de gebeurtenissen in Oostenrijk een 'politieke schande zonder precedent in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog'. President van het Joodse Congres Henri Hajdenberg riep Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, gisteren op 'alle dwangmaatregelen die mogelijk zijn zo spoedig mogelijk in te zetten' tegen Oostenrijk.

Prodi zal in april in Wenen aanwezig zijn bij de de opening van het Europese Waarnemingscentrum voor Racisme en Xenofobie, ondanks regeringsdeelname van de FP & Ouml;. Volgens zijn woordvoerder had Prodi de uitnodiging enige tijd geleden al aanvaard.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Natan Sharansky gaf gisteren te verstaan dat Jörg Haider niet welkom is in zijn land. Enkele weken geleden had Haider de wens uitgesproken een bezoek te brengen aan Israël. De beslissing kwam daags nadat premier Ehud Barak bekendmaakte dat hij uit woede over de verwachte regeringsdeelname van de FP & Ouml; zijn ambassadeur uit Oostenrijk had teruggeroepen.

Volgens de Israëlische marketingdeskundige Behira Bardugo heeft Haider intussen verschillende Israëlische pr-bedrijven benaderd met de vraag of ze iets aan zijn antisemitische imago kunnen doen. De bedrijven zouden de aanbieding stuk voor stuk op morele gronden hebben geweigerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden