Europese ruimtevaartindustrie moet na twee mislukkingen nu geldgaan verdienenChampagne na succes

Iets meer dan halfuur na het loskomen van het lanceerplatform in Kourou in Frans Guyana wordt er enthousiast geapplaudiseerd in het kleine zaaltje van het Europese ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk....

BROER SCHOLTENS

Van onze verslaggever

Broer Scholtens

NOORDWIJK

Een honderdtal bobo's, die de rechtstreekse beelden vanuit Kourou op een groot bioscoopscherm volgen, hebben behoefte om de opgelopen spanning weg te drinken. De Europese draagraket Ariane 5 heeft haar taak volbracht. Na het verongelukken van de eerste vlucht op het lanceerplatform twee jaar geleden en het in een verkeerde baan terechtkomen van de tweede vorig jaar, lijkt de derde vlucht volledig geslaagd.

Ook de lancering van deze Ariane 5 verloopt in eerste instantie niet geheel vlekkeloos. Tot tweemaal toe moet het aftellen worden stopgezet, telkens op hetzelfde moment, zo'n zevenenhalve minuut voor de ontsteking van de raketmotoren. De computers signaleren een fout in een van de pompen die vloeibare waterstof naar de hoofdmotor moeten stuwen. Beide meldingen blijken vals alarm en toe te schrijven aan een foute meting.

En dan, met een vertraging van bijna veertig minuten, worden de motoren gestart en tien over half zeven Nederlandse tijd maakt de reusachtige raket zich los van het lanceerplatform in Kourou, omgeven door witte stoomwolken.

Het geroezemoes in de bioscoopzaal in Noordwijk is dan al meer dan een minuut verstomd. Er wordt gespannen naar het scherm gekeken. De meeste belangstelling gaat uit naar het digitale aftelklokje rechtsboven, tot tweemaal toe is dat vele minuten achtereen rood geweest. Nu is het groen ten teken dat alle systemen aan boord van de raket naar behoren functioneren.

Zelfs tijdens het succesvol loskomen van het platform blijft het in de zaal doodstil. Pas na twee minuten in de vlucht, wanneer beide duwraketten aan weerszijden van de hoofdraket worden afgestoten, is er enige ontlading. De twee raketten hebben hun taak erop zitten, een flauw applausje klinkt.

Na bijna tien minuten wordt de hoofdmotor, geheel volgens plan, afgestoten. Twee minuten later op 215 kilometer hoogte wordt een soort Amerikaanse Apollo-capsule uit de jaren zeventig uitgegooid, onbemand maar vol meetapparatuur. Na een paraboolvlucht zal deze conusvorminge capsule anderhalf uur later neerkomen in de Stille Oceaan, vlak voor de kust van Zuid-Amerika.

De lange glijvlucht door de hitte van de dampkring moet Europese bedrijven belangrijke gegevens opleveren voor de bouw van capsules waarmee straks bemanningen vanuit een ruimtestation naar aarde kunnen worden teruggebracht.

Intussen is datgene wat nog over is van de oorspronkelijke Ariane 5-raket nog steeds op weg. Na zo'n dertig minuten, op vijftienhonderd kilometer hoogte, wordt een model van een communicatiesatelliet in de richting van een

geostationaire baan gestuurd. Die succesvolle actie levert het meeste applaus op, want daarmee moet de Europese industrie straks geld verdienen.

De Ariane 5, Europa's krachtigste draagraket, is ontworpen en gebouwd voor de lancering van zware communicatiesatellieten voor tv- en telecombedrijven. Het heeft de deelnemende Europese landen, waaronder Nederland, de afgelopen tien jaar bijna twintig miljard gulden gekost. Drie proefvluchten zitten erop, vanaf nu moeten de Ariane 5-vluchten geld opleveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden