Europese regels kosten bloemiste Britse parlement haar baan

Al dertig jaar levert Nora Wooll bloemen voor recepties en staatsbanketten in het Britse parlementsgebouw, net zoals haar moeder dat decennialang heeft gedaan. Aan deze familietraditie is een abrupt einde gekomen, dit tot verdriet van de 69-jarige bloemiste. De schurk van dit drama is al geïdentificeerd: Brussel.

Bloemiste Nora Wooll in 2007.Beeld David Partner

'Bloemist gezocht voor The Houses of Parliament'. Deze advertentie verscheen begin vorig jaar op de aanbestedingswebsite van de Europese Unie. Voor Wooll kwam de openbare aanbesteding als een schok. Geheel conform de regels van de interne markt kreeg haar eenmansbedrijfje te maken met concurrentie van de grote jongens, uit binnen- en buitenland. Ze schreef zich in, maar het overheidscontract ter waarde van 94 duizend pond (ruim 107 duizend euro) per jaar ging naar het grote Windowflowers uit Slough.

Deze procedure leverde discussie op in het Hogerhuis. 'Een vertrouwde en toegewijde dienaar van dit Huis verliest haar betrekking dankzij een Europese richtlijn, die funest is voor kleine ondernemingen', aldus de sociaal-democratische senator Anthony Clarke, een oud-vakbondsman. De regeringswoordvoerder beloofde de beslissing te bestuderen, maar meldde alvast dat de Europese wetgeving geheel in acht is genomen en uiteindelijk is gekozen voor de goedkoopste leverancier.

In het licht van deze gang van zaken klaagde de baas van het Britse kleinbedrijf dat de regels bij de Europese aanbestedingsprocedures vaak moeilijk te doorgronden zijn voor kleine ondernemingen als die van Wooll. De bloemenverkoopster, voor wie Hogerhuisvoorzitter Frances d'Souza als tegemoetkoming een liefdadigheidsfonds heeft opgericht, is van plan om ergens op het platteland een bloemenstal te beginnen.

Misschien moet ze een brief naar Downing Street 10 sturen, zoals een bloemist uit de Zuid-Londense wijk Wandsworth ooit deed om zijn beklag te doen over de concurrentie van een nieuwe buurtsuper. Toenmalig premier Margaret Thatcher gaf haar personeel de opdracht om voortaan al hun bloemen en boeketten bij deze middenstander te bestellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden