Europese president

Twee weken geleden was er veel commotie rond Balkenende, hij haalde overal de voorpagina en tv- gesprekken gingen alleen over hem....

De golven zijn inmiddels weggeëbd, maar Maxime Verhagen, zijn minister van Buitenlandse Zaken, is druk bezig om voor hem te lobbyen.

Nu even onder ons; is Balkenende geschikt voor zo’n internationale positie? Van mij mag hij best de eerste president van Europa worden, maar ik denk dat hij geen Eurotype is.

Hij is te Hollands, zelfs dat nog niet eens. Hij is karakteristiek voor een bepaald soort mannen in Nederland. Hij komt niet uit Staphorst, maar hij heeft iets van de mannen uit die regio. Natuurlijk is er niets mis met de mannen uit Staphorst, ze zijn zelfs interessant, maar ze zijn geen voorbeeld van de doorsnee Europese man.

Als Balkenende straks president van Europa wordt, wordt zijn vrouw ‘the first lady of Europe’ en zal hij haar mee moeten nemen op zijn internationale reizen.

Obama neemt ook zijn vrouw bijna overal mee naar toe.

Maar er is een groot verschil tussen het gezin van Obama en dat van Balkenende als Europeaan.

‘The first lady’ van Amerika heet Michelle, maar voor de naam van mevrouw Balkenende moest ik lang Googlen. Ze heet: Bianca.

Als je op Youtube de naam Michelle intypt, krijg je 41.400 clips van haar eigen optredens te zien in zo’n 4.000 verschillende outfits in allerlei kleuren.

Maar als je Bianca Balkenende intypt, krijg je 3.600 keer alleen maar Jan-Peter Balkenende te zien.

Je mag deze twee vrouwen natuurlijk niet met elkaar vergelijken, maar als mevrouw Balkenende ‘the first lady’ van Europa wil worden, mogen we het best over haar hebben.

Michelle Obama heb ik in vele talkshows gezien, ik heb haar zien zingen, dansen en hoelahoepen.

Onze Bianca is mooi, zij is zelfs mooier dan Michelle, en ze is charmant, maar ik heb haar nog nooit zien praten. En dat komt door Balkenende. Hij heeft haar op de achtergrond gehouden.

Bovendien is Maxime Verhagen een vos van een politicus, hij doet het niet voor Balkenende, hij doet het voor zichzelf; als Balkenende weg is, kan hij zijn plaats innemen.

Blijf dus thuis Balkenende, je hoort thuis bij je gezin te zijn. De andere kandidaat die we ook niet moeten willen hebben, is de huidige premier van België.

De Belgen hebben hem al bijna uitgeroepen tot winnaar. En er is weer een oorlog begonnen tussen de Vlamingen en de Walloniërs om wie hem mag opvolgen in het kabinet.

Liever Balkenende dan de heer Van Rompuy. Hij is te wijs, te stil, te grijs en te voorzichtig. België is geen goed voorbeeldland in Europa. De Franstaligen en de Nederlandstaligen hebben nooit beleefd naast elkaar gewoond. Bovendien is België een land met de meeste immigrantenproblematiek. De immigrantenpopulatie is in dat land schokkend achtergebleven. De Belgen hebben hun immigranten aan Allah overgelaten.

De eerste president van Europa moet, nee mag een interessante vrouw zijn, een vrouw van de leeftijd van Michelle Obama. Ze mag alleen wat modieuzer zijn en beter dan Michelle kunnen hoelahoepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden