Europese legermacht zou internationale waarnemers in Kosovo moeten beschermen Nederlandse soldaten wellicht naar Macedonië

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben Nederland gevraagd troepen te leveren voor een legermacht die in Macedonië wordt gestationeerd. Dit leger, waarschijnlijk 1500 man sterk, moet de tweeduizend internationale waarnemers in de aangrenzende Servische provincie Kosovo gaan beschermen....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

WENEN

Minister van Defensie De Grave zei gisteren in Wenen dat de mogelijke Nederlandse levering van militairen onderwerp is van 'indringend beraad' in het kabinet. 'We hebben nog geen standpunt, maar er is wel een aantal overwegingen die ertoe aanleiding geven om te denken dat we behulpzaam moeten zijn', aldus De Grave.

Naar verluidt zouden de drie grote Europese landen elk 450 man ter beschikking stellen, en zou Nederland 150 soldaten moeten sturen. De VS leveren geen manschappen, maar stellen wel materieel ter beschikking.

De Grave wilde niets kwijt over de discussie in het kabinet. Evenmin wilde hij details prijsgeven over zijn gesprekken met zijn Britse, Franse en Duitse collega's.

Hun beraad vond plaats in de marge van een voor de Europese Unie unieke bijeenkomst. In Wenen vergaderden voor het eerst in de geschiedenis alle ministers van Defensie van de EU met elkaar. Feitelijk was het een illegale conferentie, aldus de Britse bewindsman Robertson, 'want er is geen legale basis in de Europese verdragen voor dit samenzijn'. 'Het feit dat we nu bij elkaar komen, is al een doorbraak', zei De Grave.

De Europese Unie heeft geen defensiepoot. Vier lidstaten (Oostenrijk, Finland, Zweden en Ierland) houden angstvallig vast aan hun neutraliteit. In het Verdrag van Amsterdam is echter opgenomen dat de EU wel aan een gemeenschappelijk defensiebeleid kan gaan werken. 'Daarmee hebben we nu in ieder geval een beginnetje gemaakt', zei De Grave.

Bij het begin van de vergadering waren alle ogen gericht op de Brit Robertson, van wie uitleg werd verwacht over de Britse ideeën omtrent de Europese defensie. De Britse premier Blair stelde twee weken geleden die ideeën drastisch bij. Een jaar geleden, bij de discussies over het Verdrag van Amsterdam, wilden de Britten nog helemaal niets weten over samenwerking inzake defensie.

Robertson legde er gisteren de nadruk op dat er eerst een politieke wil moet bestaan om een Europese defensie op te bouwen. Daarover dienen de ministers van Buitenlandse Zaken zich te buigen. Hun collega's van Defensie spreken 'uitsluitend over operationele zaken'. Met die opmerking werd de hoop van sommige waarnemers dat in Wenen werkelijk een doorbraak zou worden geforceerd, de grond in geboord.

Ondanks deze magere opening vindt er toch een politieke toenadering plaats, signaleert minister De Grave. 'Je ziet dat de Fransen al veel meer deel uitmaken van de NAVO, ze reageren niet meer zo kriebelig in NAVO-verband. En de Britse iebeligheid over de West-Europese Unie, waarin Europa op defensiegebied probeert samen te werken, is ook al een stuk minder.'

De Grave stelde voor om een Europees instituut op te richten voor politiediensten in vredesoperaties. Volgens hem levert de inzet van civiele politie in oorlogsgebieden problemen op. 'De militairen willen niet, want die vinden dit civiele taken. En het is ook moeilijk om aan politiemensen te komen. Terwijl de geschiedenis in bijvoorbeeld Bosnië leert dat het heel belangrijk is dat er politie beschikbaar is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden