Europese landen volgen lagere rente in VS

De renteverlaging in de VS is donderdag gevolgd door aanpassingen van de geldmarktrente in Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. De Nederlandsche Bank verlaagde de beleningsrente met 0,2 punt tot 3 procent....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De Nederlandse beleningsrente kan nog met ongeveer tien basispunten omlaag alvorens DNB zich weer geroepen voelt iets aan de voorschotrente te doen (2,75 procent). Net als de beleningsrente staat de voorschotrente op een nog niet eerder in de naoorlogse periode bereikt niveau.

De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, heeft op haar tweewekelijkse vergadering van donderdag geen verandering gebracht in de twee belangrijkste rentetarieven; het disconto en de Lombard-rente. Wel is een verdere verlaging aangekondigd van de rente op de wekelijkse beleningen aan de commerciële banken.

Het Duitse disconto, dat geldt als bodem voor de tarieven op de geldmarkt, blijft staan op 3 procent en de Lombard-rente, het plafond voor de geldmarkt, op 5 procent. Analisten hadden de kans op een verlaging gering geacht. De vorige wijziging van het disconto en de Lombard-rente dateert van 15 december. Toen gingen beide tarieven omlaag met 0,5 procentpunt.

De Bundesbank liet donderdag weten dat bij de komende twee wekelijkse beleningen aan de banken een vast tarief zal gelden van 3,3 procent. De afgelopen weken waren de tarieven variabel. Woensdag ging het minimum omlaag van 3,55 tot 3,4 procent. De terugkeer naar een vaste rente is volgens analisten bedoeld om wat rust te brengen op de geldmarkt.

De centrale bank van Frankrijk verlaagde donderdag de interventierente van 4,2 tot 4,05 procent. De vorige verlaging dateert van 18 januari. Toen ging het tarief van 4,45 naar 4,2 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden