Europese landbouw biedt minder werk

Amsterdam De werkgelegenheid in de Europese landbouw is tussen 2000 en 2009 met 25 procent gedaald: een verlies van 11,2 miljoen banen....

Van onze verslaggeefster Ana van Es

De grootste daling vond plaats in Estland, Bulgarije en Slowakije. Daar halveerde de werkgelegenheid. In West-Europa is die afname veel geringer. In Nederland daalde de werkgelegenheid in tien jaar met 17,2 procent.

Terwijl de werkgelegenheid afnam, nam de landbouwproductie toe. Boeren gingen efficiënter werken. Vermoedelijk is dat deels te danken aan industrialisering van de landbouw in voormalige Oostbloklanden.

Nederlandse boeren zagen hun inkomen kelderen. Tussen 2000 en 2009 zijn zij er gemiddeld 27,6 procent op achteruit gegaan. Die daling is fors, want in West-Europa daalde het reële inkomen in de landbouwsector gemiddeld met 11,6 procent. Heel anders is het beeld in ‘nieuwe lidstaten’. Daar gingen boeren juist meer verdienen.

Inmiddels laat het landbouwinkomen in bijna de hele EU een daling zien. Dat komt vooral door de lagere prijzen van gewassen en zuivel. Vorig jaar daalde de prijs van granen met 27,1 procent en de melkprijs met 20,6 procent. Ook oliezaad, olijfolie en fruit brachten aanzienlijk minder op. Van veel landbouwproducten nam de productie bovendien af.

Tussen oude en nieuwe lidstaten bestaan nog steeds grote verschillen qua inkomens in de landbouwsector. Nederlandse Zwitserse en Deense boeren verdienen gemiddeld rond de 30 duizend euro per jaar, terwijl het inkomen van een boer in Letland circirca 3.000 euro bedraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden