Europese kwesties: 'Door Conchita Wurst leven de EU-verkiezingen weer'

Over een week kiest Europa een nieuw parlement. Maar waar gaan die verkiezingen in de andere lidstaten over? De correspondenten van de Volkskrant verslaan de verkiezingen van andere Europeanen. In deze aflevering Jan Hunin vanuit Polen: 'Van een veredelde opiniepeiling zijn de verkiezingen de voorbije dagen uitgegroeid tot een ideologische strijd met als inzet de toekomst van Europa.'

Jan Hunin
Songfestival-winnaar Conchita Wurst Beeld AP
Songfestival-winnaar Conchita WurstBeeld AP

Welke kwestie laait op bij de Europese verkiezingen in Polen?
Wat dure reclamecampagnes niet gelukt is, heeft een Oostenrijkse travestiet met een liedje voor elkaar gekregen. Sinds Conchita Wurst vorige zaterdag het Eurovisie Songfestival won, zit er opeens leven in de campagne voor de Europese verkiezingen. Van een veredelde opiniepeiling zijn die de voorbije dagen uitgegroeid tot een ideologische strijd met als inzet de toekomst van Europa. Voorbij zijn de geforceerde discussies over energiepolitiek of Oekraïne, die de Poolse kiezers maar matig konden bekoren.

Welke partijen kunnen elkaar hierover wel schieten en waarom?
De overwinning van Wurst wordt aangegrepen door alle partijen die niet van vrouwen met baarden houden, en dat zijn er nogal wat in Polen, een land dat nog altijd katholieker is dan de meeste andere EU-lidstaten. Conservatieve politici van diverse pluimage hebben de voorbije dagen gewaarschuwd voor het morele verval van Europa.

Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski, die na zes opeenvolgende verkiezingsnederlagen eindelijk nog eens wil winnen, riep op om een dam op te werpen tegen de Europese decadentie. Helaas voor hem blijkt ook Polen al aangestoken. Zijn rechterhand Adam Hofman zag in de blik van Wurst de ogen van premier Donald Tusk.

Tegengeluiden waren er natuurlijk ook, onder meer van linkse politici die aanvoerden dat de Poolse inzending voor het Eurovisie Songfestival met zijn diepe decolletés en suggestieve handelingen toch ook geen moreel hoogstandje was, maar zij konden niet op tegen de stroom van verontwaardiging.

Oppositieleider Jaroslaw Kaczynski Beeld EPA
Oppositieleider Jaroslaw KaczynskiBeeld EPA

Wie gaat scoren op dit punt; het 'enfant terrible' of de gevestigde orde?
De commotie rond het Eurovisie Songfestival is aardige reclame voor Daniel Michalski, de enige drag queen op de Poolse lijsten. Maar behalve naambekendheid zal het hem weinig opleveren. Op een zetel hoeft de kandidaat van de Groenen niet te rekenen.

Daarom zou de belangrijkste winnaar van de huidige commotie wel eens de opkomst kunnen zijn. Ondanks de voordelen die lidmaatschap van de Europese Unie hun heeft opgeleverd, hebben de Polen nooit warm gelopen voor de Europese verkiezingen. Vier jaar geleden kwam amper nog geen kwart van de kiezers opdagen. Alleen Litouwen deed slechter.

Hoe denkt de burger over deze splijtende kwestie?
Sinds er in Warschau een uitgesproken homo en een transseksueel in het parlement zit, zijn ze al wat gewend in Polen, maar een vrouw met een baard blijkt nu toch van het goede teveel. Alleen een nederlaag van de nationale voetbalploeg is in staat meer verontwaardiging uit te lokken. Op internet krioelt het van de negatieve commentaren.

Dat de baard van Conchita bij de gemiddelde Jan Kowalski op weinig begrip kan rekenen, was zaterdag al gebleken. Polen was een van de weinige landen die winnaar Oostenrijk geen enkel punt gaf.

Hoe gaat dit na 25 mei aflopen?
Blijft de vraag wat de Poolse verkozenen straks kunnen doen om de 'decadentie' van Europa een definitieve halt toe te roepen. Op hun partijgenoten in Polen hoeven ze niet echt te rekenen. Die hebben belangrijker dingen aan het hoofd. In snel tempo komen er nieuwe verkiezingen aan, met eerst lokale en daarna, begin volgend jaar, presidents- en parlementsverkiezingen. En die gaan over dingen die er echt toe doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden