Europese jeugd rookt, drinkt en blowt steeds minder

Alcoholgebruik onder Europese jongeren van 11 tot 16 jaar is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Dit blijkt uit promotieonderzoek van gedragswetenschapper Margreet de Looze van de Universiteit Utrecht.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CASPER VAN DER VEEN

AMSTERDAM - In de periode 2002-2010 daalde het aantal Nederlandse jongeren dat wekelijks alcohol drinkt met ruim de helft. In heel Europa is die dalende trend te zien, op een enkel Oost-Europees land na. Ook blowen, roken en riskant seksueel gedrag worden steeds minder populair bij de Europese jeugd.

Volgens De Looze is de strengere opvoeding van ouders een van de belangrijkste oorzaken. De promovenda ontdekte in enquêtes dat ouders in de loop der jaren openlijker spraken met hun kinderen over alcoholgebruik en duidelijke regels oplegden. Die kentering heeft volgens De Looze ook directe gevolgen voor ander risicogedrag.

Kinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser, niet betrokken bij de Utrechtse studie, kan zich vinden in die conclusie. 'Vaak denken ouders dat het verbieden van alcohol ertoe leidt dat kinderen juist stiekem gaan drinken', zegt De Visser, die medeoprichter is van de alcoholkliniek voor jongeren van de Reinier de Graaf Groep. 'Dit onderzoek toont aan dat duidelijke regels juist beschermend werken.'

Uit de Utrechtse studie blijkt dat vooral laagopgeleiden meer risicogedrag vertonen. Zo rookt 23 procent van de vmbo'ers, tegenover slechts 2 procent van de vwo'ers. Onderzoekster De Looze denkt dat dit komt doordat laagopgeleiden eerder volwassen worden. 'Ze gaan eerder werken en krijgen eerder kinderen. Misschien dat ze daarom ook op jongere leeftijd geïnteresseerd raken in dingen die ze associëren met volwassen gedrag, zoals roken en drinken.'

Opmerkelijk is dat alcoholgebruik wel daalde onder 11- tot 15-jarigen, maar niet onder 16-jarigen. De Looze denkt dat dit een gevolg kan zijn van campagnes als 'Geen 16, geen druppel', waarin de aandacht met name uitging naar het uitstellen van alcoholgebruik tot de 16de verjaardag. Jongeren zien het bereiken van die leeftijd nu mogelijk als een vrijbrief om eindelijk te mogen drinken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden