NIEUWSEUROPESE HULP ITALIË

Europese hulp verdeelt Italië: ‘Een groot bedrog’

De Europese hulp voedt in Italië vooral de stammenstrijd. Een populist als Salvini noemt het een schandelijke knieval, richting Europa en Nederland.

Jarl van der Ploeg
Medisch personeel helpt een patiënt die lijdt aan het coronavirus in het Maria Pia Ziekenhuis, Turijn. Beeld AFP
Medisch personeel helpt een patiënt die lijdt aan het coronavirus in het Maria Pia Ziekenhuis, Turijn.Beeld AFP

De Italiaanse minister van Financiën noemde het een belangrijke overwinning. ‘Europa ondersteunt de positie van Italië nu moedig.’ De belangrijkste oppositieleider in Italië sprak juist van een ‘een dictatuur in naam van Europa’. Sinds er donderdagavond in Brussel een akkoord is gesloten over een coronacrisispakket van ruim 500 miljard euro, buitelen Italiaanse politici over elkaar heen om daar hun eigen draai aan te geven.

Zo sprak zowel premier Giuseppe Conte als zijn minister van Financiën Roberto Gualtieri vrijdag van een voorzichtige overwinning op Nederland, terwijl de rechts-nationalistische Matteo Salvini het akkoord een schandelijke knieval noemde. ‘Als de Nederlandse overheid nu feestviert’, wil dat zeggen dat dit een tweede Caporetto is’, schreef hij.

Caporetto is een plaats waar het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog zo’n genadeloze nederlaag leed – het leger verloor zo’n 700 duizend manschappen – dat het niet alleen een belangrijk onderdeel werd van de latere oorlogspropaganda van Benito Mussolini, maar honderd jaar later nog synoniem is voor de schandelijkste vorm van mislukking.

Kans Salvini

Voor populistische politici als Salvini was de coronacrisis in Italië tot voor kort ook een politieke crisis. Tot eind februari kon hij volgens de peilingen op bijna 31 procent van de stemmen rekenen. Maar hoe langer het virus rondwaarde, en hoe meer kordate beslissingen de regering nam om het te stoppen, hoe meer procentpunten hij verloor. Die dalende lijn werd pas gekeerd toen Rutte en Hoekstra hun kont tegen de krib gooiden in Brussel, en ook Salvini zijn kans weer greep.

Zo schreef hij gisteravond alleen al 28 tweets en 4 uitgebreide Facebookberichten, terwijl hij ondertussen aanschoof bij twee verschillende talkshows op de nationale tv. In al die uitingen trok hij van leer tegen het dictatoriale Europa en het gebrek aan ruggengraat bij de regering in Rome. Hij noemde het akkoord ‘een dramatische hypotheek op onze toekomst’, ‘een groot bedrog dat onze kinderen schaadt’ en riep om het aftreden van Gualtieri ‘omdat hij ons hele land in de uitverkoop heeft gedaan’.

Verwijt aan Rutte

Het zijn badinerende uitspraken die tot donderdagavond vooral voor Nederland waren gereserveerd. Zo werd Mark Rutte donderdag op de voorpagina van de Corriere della Sera, nota bene een van de meest serieuze kranten van Italië, nog verweten de empathie te hebben ‘van een scheerapparaat van Philips, met alle respect voor scheermessen’.

Rutte zou zich tijdens de onderhandelingen over de inzet van het noodfonds vooral hard hebben opgesteld uit eigenbelang. Hij zou het akkoord enkel hebben vertraagd om in Nederland wind uit de zeilen te nemen van ‘de twee extreem-rechtse partijen met dubbele cijfers (die van Thierry Baudet en Geert Wilders)’, aldus Corriere della Sera.

Ook Wopke Hoekstra – die in sommige Italiaanse kranten consequent Woepke Hoekstra wordt genoemd – werd de afgelopen dagen puur eigenbelang verweten. Hoekstra zou de plek van Rutte op termijn willen overnemen en zag in deze strijd een ideaal moment ook het meest eurosecptische deel van zijn achterban te overtuigen van zijn hardheid.

Lees ook

Het overleg over steunmaatregelen leidde tot een verhit debat tussen Noord- en Zuid-Europa. Wie wijzen de cijfers aan als vrek of parasiet?

Analyse: ‘Kroegruzie’ over Europees hulppakket tegen coronacrisis slaat diepe wonden.

Bellen met correspondent Jarl van der Ploeg: ‘Ik heb me als Nederlander in Italië nog nooit zo vaak moeten verantwoorden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden