Europese filmbedrijven pleiten voor meer belastingvoordelen

Een groep grote Europese filmbedrijven heeft maandag een vuist richting Hollywood gemaakt. In een gezamenlijk memorandum aan de Europese Commissie en het Europese Parlement pleiten de filmmakers voor fiscale en financiële prikkels om de concurrentiepositie van de sector te verbeteren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dergelijke maatregelen zullen naar het oordeel van de groep meer effect hebben dan meer subsidies en een verscherping van de quotaregeling, het verplichte aandeel Europese produkties op publiekszenders.

De groep filmmakers, bestaande uit Philips-dochter PolyGram, het Duitse Bertelsmann, het Britse Rank, het Franse Chargeurs, het Franse RCS en het Spaanse Sogepaq, denkt een 'belangrijke verschaffer van werkgelegenheid te kunnen worden als stappen worden ondernomen om de structurele zwaktes te elimineren die de wereldwijde concurrentiepositie van de sector bedreigen'.

In een verklaring zeggen zij graag de produktiekosten van een film na voltooiing voor 100 procent te willen afschrijven. Daarnaast zien zij een rol weggelegd voor het Europees Investerings Fonds (EIF). Dit fonds, dat onderdeel uitmaakt van het Europese groei-initiatief van voormalig Commissievoorzitter Delors, houdt zich bezig met garanties voor leningen met een hoog risico. De zes menen dat ook de filmindustrie van dit fonds zou moeten profiteren.

Tenslotte wil de groep dat de Commissie strengere regels gaat stellen aan het intellectueel eigendomsrecht. Filmproducenten kunnen daardoor een hoger rendement op hun investeringsrisico in de audiovisuele sector behalen, zo meent de lobby. Dit initiatief zou ondersteund moeten worden door een Europese technische controle op de toegang tot digitale distributiekanalen.

Het memorandum van de filmlobby komt aan de vooravond van het verschijnen van een Commissierapport over de herziening van de bestaande richtlijn 'Televisie zonder grenzen'. Verwacht wordt dat de Commissie woensdag een besluit neemt over het document. Het rapport moet de Europese raad van ministers in staat stellen een einde te maken aan de onenigheid over de vraag of de audiovisuele industrie in Europa gebaat is bij een verscherping van de quotaregeling.

Frankrijk is de grootste voorstander van een dergelijke aanpak. Bovendien zou Parijs graag zien dat de Unie meer (subsidie)geld verstrekt. De filmlobby zit echter precies op de andere lijn, die eerder al door de nieuwe Commissievoorzitter Santer was bepleit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden