NIEUWSVIRUS-APP

Europese experts steken koppen bij elkaar voor eigen, privacy-vriendelijke corona-app

Een groep van 130 Europese experts wil een app voor smartphones ontwikkelen die bijhoudt waar mobiele telefoons zich bevinden. Blijkt een eigenaar van zo’n telefoon later besmet met covid-19, dan kan iedereen die bij de telefoon van een geïnfecteerd persoon in de buurt is geweest snel worden opgespoord.

Een passagier toont zijn groene QR-code op een treinstation in het Chinese Wenzhou: hij vormt een laag risico. In Azië zijn overheden al verder gevorderd met apps die besmettingen met het coronavirus opsporen.Beeld AFP

De app, Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPPPT) genaamd, is gebaseerd op Aziatische voorlopers, maar komt tegemoet aan de strengere Europese privacy-wetgeving door geen gebruik te maken van de mogelijkheid de locatie van een smartphone te volgen. De informatie wordt twee weken lang opgeslagen en alleen gezondheidsdiensten krijgen er toegang toe. De app werkt volgens onderzoek pas goed als zestig procent van de bevolking hem gebruikt.

Intensief contactonderzoek, al dan niet op vrijwillige basis, moet op termijn maatregelen vervangen die de economie verlammen, zoals lockdowns. Landen die het minder nauw nemen met de privacy hebben al apps ingevoerd die gebruikers van smartphones volgen en, als ze een gevaar voor anderen kunnen zijn, toegang ontzeggen tot openbare ruimtes.

De Russische hoofdstad Moskou gebruikt vanaf donderdag een app die controleert of covid-19-patiënten die bevolen zijn thuis te blijven, dat ook daadwerkelijk doen. Ook wordt er een systeem met QR-codes ingevoerd, dat sterk lijkt op de app waarmee sommige Chinese steden controleren of mensen niet te vaak naar buiten gaan. Burgers moeten daarbij hun QR code laten zien als de politie ze aanhoudt op straat. Moskou heeft zondag een gedeeltelijke lockdown ingevoerd, die woensdag werd uitgebreid naar andere regio’s nadat het aantal (bevestigde) besmettingsgevallen opliep tot 2777. Bijna tweederde van Rusland heeft inmiddels maatregelen genomen tegen de verspreiding van het virus.

Dit schreven we eerder

Nieuws Nederlandse app-makers klaar voor corona-app.

Analyse Apps kunnen helpen de coronacrisis te bezweren, helpt dit privacy om zeep

Achtergrond Apps dringen in China besmettingen terug: ‘Nieuwe mijlpaal in verspreiding massasurveillance’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden