Europese ex-moslims tekenen verklaring op 11/9

DEN HAAG (ANP) - De voorzitters van de comités van ex-moslims van Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden grijpen dinsdag 11 september aan om gezamenlijk aandacht voor hun zaak te vragen. In Den Haag zullen ze een 'Europese verklaring van tolerantie' ondertekenen.

Daarin komen ze op voor het recht voor moslims om van geloof te veranderen of de islam niet langer aan te hangen. De ex-moslims hebben voor de symbolische datum gekozen om ,,een vuist te maken tegen terreur en intolerantie van radicale moslims'', zo lieten ze dinsdag weten. De bijeenkomst is omgeven met veiligheidsmaatregelen, omdat de comités te maken hebben met bedreigingen.

De voorman van het Nederlandse comité van ex-moslims, de Iraans-Nederlandse Ehsan Jami, werd begin augustus mishandeld in Voorburg. Ook kreeg hij meerdere doodsbedreigingen. Sindsdien wordt Jami, die namens de PvdA in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zit, streng beveiligd. Een 17-jarige man uit Leidschendam heeft inmiddels bekend dat hij Jami destijds een trap en een klap heeft gegeven.

Jami heeft volgens zijn woordvoerster het initiatief genomen om de verklaring te ondertekenen. Behalve Jami is ook onder anderen de Iraans-Duitse Mina Ahadi van het Duitse comité van ex-moslims daarbij aanwezig. Zij was eerder dit jaar in Duitsland initiatiefnemer van de campagne 'Wir haben abgeschworen'. Een en ander inspireerde Jami om in Nederland eenzelfde comité op te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden