Europese druk helpt: Griekenland vraagt Frontex hulp bij vluchtelingenstroom

De Europese druk op Griekenland om zijn grenzen beter te bewaken werpt zijn eerste vruchten af. Na weken van tegenstribbelen heeft Athene de hulp van Frontex (EU-agentschap voor bewaking van de Europese buitengrenzen) ingeroepen om de eindeloze stroom vluchtelingen naar de Griekse eilanden in te dammen.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos, Griekenland.Beeld anp

De Europese Commissie verwelkomde vrijdag de stap van Griekenland met enthousiasme. Premier Rutte liet vorige week al weten dat achter de schermen zwaar op Athene werd ingepraat om assistentie te vragen. Rutte hekelde openlijk de 'compleet poreuze' grens tussen Griekenland en Turkije. Deze week legde tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg een voorstel op tafel om landen met 'grote tekortkomingen' in hun grensbewaking, twee jaar uit te sluiten van de vrij reizen Schengenzone. Donderdagavond ging Athene door de knieën.

Het verzocht Frontex om een snel inzetbaar team van grenswachten om meer greep te krijgen op de instroom van vluchtelingen via de Griekse eilanden. Frontex beslist begin volgende week hoeveel manschappen het kan leveren. Die komen van de andere lidstaten. Er geldt een verplichting voor de lidstaten douaniers te leveren tenzij de eigen grensbewaking daardoor in gevaar komt. Momenteel zijn al circa 260 Frontex-medewerkers op de Griekse eilanden aanwezig, maar die helpen vooral bij de registratie van de migranten en controleren hun vluchtverhaal.

Opvang van migranten

Griekenland accepteerde eveneens de hulp van Frontex bij de grens met Macedonië. Duizenden vluchtelingen willen Griekenland via Macedonië verlaten op weg naar andere EU-landen, maar Macedonië houdt ze tegen. Frontex zal hier assisteren bij de registratie en opvang van de migranten. Athene vroeg verder materieel (veldbedden, tenten, dekens, douches, ambulances) voor de opvang van vluchtelingen.

Tot nog toe weigerde Griekenland de hulpaanvragen om politieke (bevoogding) en wettelijke (soevereiniteit) redenen. De ommezwaai van de regering-Tsipras viel vrijdag in goede aarde bij de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Die zagen na discussie er vooralsnog van af de procedure in gang te zetten die Griekenland buiten de Schengenzone plaatst. De Commissie houdt wel de vinger aan de pols. Indien nodig kan de door Athene gewraakte procedure in januari alsnog gestart worden. De ministers beloofden verder - niet voor de eerste keer - Syrische en Eritrese vluchtelingen die in Griekenland en Italië zitten over te nemen.

Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie) hekelde vrijdag in een interview met de Volkskrant de onwil bij de lidstaten hun bindende afspraken hierover na te komen. Van de 160 duizend te herverdelen vluchtelingen zijn er na vier maanden 160 daadwerkelijk afgereisd. Niet een daarvan is naar Nederland vertrokken hoewel het kabinet inmiddels 100 opvangplekken heeft aangeboden. In totaal moet Nederland binnen twee jaar ruim 9000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden