Nieuws

Europese coronagolf lijkt ten einde, India ziet hoogste sterftecijfer ooit door hertelling

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: het virus lijkt in vrijwel heel Europa op zijn retour, ook in Nederland zet de daling door. Het aantal coronadoden in India is mogelijk fors onderschat, en toch stierven er wereldwijd in 2021 al evenveel mensen aan corona als in heel 2020 volgens de officiële cijfers.

In sterrenrestaurant De Kas in Amsterdam kan sinds begin juni weer binnen worden gegeten. Beeld EPA
In sterrenrestaurant De Kas in Amsterdam kan sinds begin juni weer binnen worden gegeten.Beeld EPA

Nederlandse besmettingscijfers nog hoger dan in buurlanden, maar wel forse daling

Het aantal coronameldingen is in Europa sinds april enorm gedaald, van ruim een miljoen per week naar zo’n 300 duizend nu. Nederland zit met 66 besmettingen per 100 duizend inwoners nog wel hoger dan de meeste buurlanden. Maar ook hier gaat de daling gaat snel, met bijna 40 procent op weekbasis. Duitsland acht de situatie zo gunstig dat Duitsers voor alle landen met minder dan 200 besmettingen per week per 100 duizend inwoners per 1 juli een positief reisadvies krijgen. Een uitzondering wordt gemaakt voor landen waar een zorgwekkende variant rondgaat.

Denemarken meldt de meeste besmettingen, bijna 80 per 100 duizend inwoners, maar dat komt vooral doordat de Denen heel veel testen, ongeveer 20 keer meer dan in Nederland. Van de uitgevoerde testen is dan ook maar 0,6 procent positief, dat is in Nederland 6,2 procent.

Alleen het VK en Spanje zien het aantal gevallen de afgelopen week fors toenemen. In het VK is het aantal positieve testen, omgerekend naar inwonertal, weliswaar nog net lager dan in Nederland, maar waren deze week ruim 60 procent meer meldingen dan de week daarvoor. Britse gezondheidsautoriteiten wijten de stijging aan de meer besmettelijke Delta-variant. De stijging in Spanje komt door zo’n 9 duizend meldingen uit Catalonië die met terugwerkende kracht gemeld zijn.

Sterftepiek India door correctie deelstaat

India meldt op een dag ruim 7 duizend coronasterfgevallen, verreweg het hoogste aantal ooit. De piek wordt veroorzaakt door een correctie op de cijfers in de deelstaat Bihar, daar zijn 4 duizend overledenen alsnog gemeld. Correcties als deze leiden tot twijfel of niet meer deelstaten de sterftecijfers onderschatten. Officieel zijn in India zo’n 360 duizend mensen overleden aan het virus. Een Indiaas onderzoeksbureau schat dat de werkelijke sterfte bijna 6 keer zo hoog is, zeker 1,8 miljoen coronadoden. Na de hevige coronagolf in april, met zo’n 400 duizend positieve testen per dag, is wel een daling ingezet. India meldt nu dagelijks minder dan 100 duizend besmettingen, relatief net iets minder dan Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden