Europese Commissie wil voor Japan zetel in V-raad

De Europese Unie moet actief inspelen op de groeiende rol van Japan op het internationale toneel, en moet Tokyo steunen in zijn streven een permanente zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De Europese Commissie vindt dat er tussen de EU en Japan 'een meer systematische politieke dialoog' moet komen, die de basis kan vormen voor politieke samenwerking bij tal van internationale aangelegenheden, zoals humanitaire hulp, ontwapening, non-proliferatie en de betrekkingen met andere Aziatische landen.

'Onze relatie met Japan zal niet langer worden bepaald door een serie handelsdisputen', voorspelde Europees Commissaris Sir Leon Brittan woensdag bij een toelichting op de nieuwe 'Japan-strategie'.

De Europese Commissie vindt dat de jaarlijkse topconferentie tussen beide grootmachten moet worden gestructureerd. Tot dusver worden de topontmoetingen onregelmatig gehouden en bovendien gekenmerkt door ad hoc-beleid en verwarring. Ook moeten de EU en Japan op het niveau van vakministers en topambtenaren regelmatige contacten onderhouden.

De EU moet inspelen op de grote politieke, maatschappelijke en economische hervormingen in Japan. Het 'nieuwe Japan' treedt steeds vaker op de voorgrond in de internationale arena. Daarom moet Japan als 'partner' worden gezien bij de internationale inspanningen om vrede en veiligheid in de wereld te creëren. De Europese Commissie is van mening dat Japan bij de hervorming en uitbreiding van de Veiligheidsraad zeker aanspraak kan maken op een permanente zetel.

'De groeiende wens van Japan om internationale politieke verantwoordelijkheden op zich te nemen, verdient aanmoediging', aldus een verklaring van de Commissie. Japan participeert nu al in VN-operaties in Cambodja, Mozambique en Ruanda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden