NieuwsEuropese Commissie

Europese Commissie wil 35 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren renoveren

De Europese Commissie wil de komende jaren 35 miljoen slecht geïsoleerde woningen en kantoren in Europa renoveren. Op den duur moeten alle 220 miljoen gebouwen die voor 2001 zijn neergezet worden opgeknapt om de doelstelling voor energiebesparing en minder CO2-uitstoot te halen.

Een woning in Rijswijk wordt geïsoleerd.Beeld ANP

Deze ‘renovatiegolf’ die Commissaris Timmermans (Green Deal) woensdag presenteert, vergt een investering van circa 90 miljard euro per jaar. De Commissie wil dat een deel van het Europees herstelfonds (750 miljard euro) hiervoor wordt aangewend, samen met garanties en leningen van de Europese Investeringsbank (EIB).

Op dit moment wordt jaarlijks circa 1 procent van de oudere huizen en kantoren (gebouwd voor 2001) gerenoveerd. Het gaat om het aanbrengen van isolatiemateriaal (tussen muren, tegen het dak) en dubbele ramen, en de aanleg van efficiëntere, duurzame verwarmingsketels (zon, warmtepomp). Eind vorig jaar kondigde Timmermans al aan dat dit renovatietempo omhoog moet, wil de EU haar groene ambities waarmaken. Renovatie van huizen leidt ook tot meer banen, zeer gewenst in tijden van scherp oplopende werkloosheid.

Timmermans zal woensdag ‘ten minste een verdubbeling’ aankondigen van het aantal jaarlijks te renoveren gebouwen. Tot 2030 streeft de Commissie naar in totaal 35 miljoen woningen die worden opgeknapt. In de jaren erna (tot 2050) moeten er nog eens 185 miljoen onder handen worden genomen.

Herstelfonds

De Commissie wil dat het economisch herstelfonds waarover de regeringsleiders deze zomer een akkoord bereikten hiervoor deels wordt ingezet. Ruim een derde (37 procent) van dit fonds moet een groene bestemming krijgen. Verder zal de EIB inspringen met garanties en leningen om de renovatiegolf te financieren. Daarnaast is er het reguliere EU-budget waaruit geput kan worden. Overigens steggelen de lidstaten en het Europees Parlement nog over de precieze vorm en omvang van de geldpotten.

Renovaties zorgen voor tijdelijk ongemak en extra kosten. De opbrengst van de vaak forse investering verdient zich terug in kleine stapjes via een lagere energierekening over vele jaren. De Commissie wil dat de investering voor de renovatie deels door de EU betaald wordt, bijvoorbeeld door een nationale fiscale aftrek voor de opknapuitgaven te bekostigen. De maandlasten voor de bewoner mogen niet stijgen.

Naast EU-geld direct inzetten voor de renovatie wil de Commissie ook onderzoek naar betere isolatietechnieken financieren. ‘Zonnepanelen en accu’s zijn afgelopen jaren spectaculair beter geworden, maar het isoleren van een dak doen we nog steeds met glaswol’, aldus een betrokkene.

De Commissie wil dat de EU in 2050 klimaatneutraal is (geen CO2-uitstoot). Als tussenstap moet in 2030 de CO2-uitstoot met ten minste 55 procent worden teruggedrongen (ten opzichte van 1990). De lidstaten zijn verdeeld over deze 2030-doelstelling, een besluit valt op zijn vroegst in december. Het Europese Parlement meent dat een verlaging van de CO2-uitstoot met 60 procent in 2030 noodzakelijk is.

Energiebesparing kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer. De huidige doelstelling van 32,5 procent minder energieverbruik moet worden verhoogd naar 36 à 37 procent. De renovatieplannen van Timmermans worden komende zomer in wetsvoorstellen omgezet. Daarna moeten de lidstaten en het Europees Parlement ze goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden