Europese Commissie voorspelt vierde jaar van groei

Voor het vierde jaar op rij groeit in 2016 de Europese economie. Dat voorspelt het Europese statistiekbureau Eurostat in zijn winterprognoses. De economie van de eurozone groeit dit jaar met 1,7 procent (vorig jaar 1,6 procent). De gehele EU kent een verwachte groei van 1,9 procent.

Eurocommissaris Pierre MoscoviciBeeld afp

De Europese economie groeit vooral dankzij stijgende uitgaven van de eigen inwoners. Ook profiteert Europa van de aanhoudend lage olieprijs. Daarnaast dragen de lage koers van de euro en de lage rentestand bij aan de economische groei. De maandelijkse miljardeninjectie van de Europese Centrale Bank in de Europese economie lijkt zijn vruchten af te werpen.

Toch zijn de Europese rekenmeesters iets somberder dan zij waren in hun laatste voorspellingen van november. Toen werd nog gedacht dat de groei in de eurolanden 1,8 procent zou zijn. Die voorspelling is met 0,1 procentpunt naar beneden bijgesteld vanwege onzekere economische omstandigheden buiten de EU. De teruglopende groei in China hangt als een dreigende wolk boven de Europese markt. Daarnaast zijn de burgeroorlog in Syrië en de internationale strijd tegen IS in Syrië en Irak onzekere factoren voor de wereldeconomie.

Nederland presteert iets boven het Europees gemiddelde. De Europese Commissie verwacht een Nederlandse groei van 2,1 procent. De werkgelegenheid groeit in Nederland 1 procent, gelijk aan het Europees gemiddelde. De werkloosheid daalt in Nederland van 6,9 procent vorig jaar naar een verwachte 6,6 procent dit jaar. In de hele EU is naar verwachting dit jaar nog steeds 9 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Ook de Nederlandse uitgavenbalans gaat de goede kant op. Hoewel Nederland geld misloopt door lagere gasopbrengsten en het kabinet 5 miljard euro uitgeeft aan lagere lasten op arbeid. Het overheidstekort wordt geschat op 1,8 procent van het bbp. Vorig jaar was dat nog 2,2 procent.

Commissie optimistisch over Nederland
De cijfers werden vanochtend toegelicht door verantwoordelijk eurocommissaris Pierre Moscovici. Hij suggereerde zelfs dat landen die het zo goed doen als Nederland extra geld zouden moeten investeren in de economie. De afgelopen jaren was het Europees beleid vooral gericht op bezuinigen en hervormen. Nederland kent een grote export en budgettaire ruimte. 'De overheid zou moeten worden aangemoedigd meer te investeren.'

Moscovici was kritisch richting Spanje en Frankrijk, lidstaten die dit en volgend jaar volgens de prognoses nog niet voldoen aan de drieprocentsnorm. Hun begrotingstekorten komen respectievelijk volgend jaar uit op 3,6 en 3,4 procent van het bruto binnenlands product. Deze landen moeten bezuinigen danwel hervormen om in 2017 onder de norm te komen, stelde de eurocommissaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden