Europese Commissie versoepelt plannen om banken te splitsen

De Europese Commissie heeft de plannen om Europese banken op te splitsen in een riskant en een veilig deel enigszins afgezwakt. Dat blijkt uit een ontwerpvoorstel voor nieuwe bankenregulering, opgesteld in opdracht van eurocommissaris Barnier van Interne Markt.

AMSTERDAM - Het voorstel van Barnier borduurt voort op de aanbevelingen die de commissie-Liikanen in oktober 2012 deed. Deze commissie kwam tot de conclusie dat de riskante activiteiten die banken ontplooien strikt gescheiden moeten worden van de dienstverlening aan retailklanten als particuliere spaarders en het midden- en kleinbedrijf. Dit moet het banken onmogelijk maken hun riskante handelsactiviteiten te financieren met spaargeld van particulieren.


Zo'n splitsing voorkomt dat spaarders de dupe worden als de bank in moeilijkheden komt. Liikanen stelde voor banken op te splitsen in een retaildeel (spaargeld en eenvoudige leningen) en een grootzakelijk deel (met onder meer derivatenhandel).


Barnier gaat minder ver dan dat. Het opsplitsen van de banken wil hij niet verplicht stellen. De beslissing in hoeverre splitsing noodzakelijk is, laat Barnier grotendeels over aan de nationale toezichthouders. Onder druk van Frankrijk en Duitsland, wier banken zwaar dreigden te worden getroffen door de splitsingseis, geldt die sowieso alleen voor de grootste banken in de eurozone. De nieuwe regels gaan volgens dit voorstel niet gelden voor de duizenden kleinere Europese banken, waaronder de Duitse Sparkassen.


Barnier wil de ongeveer dertig grootste banken wel een algehele ban op handel voor eigen rekening opleggen. Dat houdt in dat grootbanken niet op eigen initiatief mogen speculeren voor eigen gewin. Ze mogen alleen in derivaten handelen in opdracht en voor risico van klanten. Ook mogen banken straks geen aandeelhouder meer zijn in een beleggingsfonds dat op de financiële markten speculeert.


Barnier wil binnen twee maanden een definitief voorstel indienen. De antispeculatieregels moeten in 2018 ingaan en de splitsingsregels per 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden