Europese Commissie: tijd van nieuwe grenscontroles Schengen nabij

Griekenland is 'zeer nalatig' in het naleven van de grenscontroles zoals afgesproken binnen de Schengenzone. Als het land niet binnen drie maanden orde op zaken stelt, is het moment nabij dat Schengenlanden weer grenscontroles met Griekenland kunnen invoeren.

Migranten zijn vanuit Macedonië de grens met Servië overgestoken. Beeld afp

Dat staat in een conceptrapport van de Europese Commissie over de evaluatie van de toepassing van Schengen-regels door Griekenland. De conclusie werd bekendgemaakt na de wekelijkse bijeenkomst van Eurocommissarissen.

Het is een flinke stap richting meer grenscontroles binnen de Schengenzone, zoals reeds door Duitsland en Oostenrijk zijn doorgevoerd. De nieuwe grenscontroles met Griekenland zouden maximaal twee jaar mogen duren en alleen betrekking hebben op zee- en luchtverkeer, omdat geen enkel Schengenland grenst aan Griekenland.

'Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren', zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag. 'Dat is ons ultieme doel.'

Het conceptrapport, dat niet openbaar is, is gebaseerd op onaangekondigde bezoeken die inspecteurs van 10 tot 13 november brachten aan de Grieks-Turkse landgrens en de Griekse eilanden Chios en Samos.

Migranten bleken onvoldoende te worden geïdentificeerd en geregistreerd, hun vingerafdrukken worden vaak niet in computersystemen gezet en reisdocumenten niet systematisch gecheckt. De experts stellen vast dat Griekenland zijn verplichtingen niet nakomt. Sinds het bezoek zijn de Grieken bezig de controles van de buitengrenzen te verbeteren, aldus Avramopoulos.

Lees ook:

Griekenland is maandag tijdens een informele bijeenkomst van Europese ministers in Amsterdam zwaar onder druk gezet om nu snel de vluchtelingenstroom in te dammen. Waarom lukt dat de Grieken niet? En ligt het alleen aan hen? (+)

Vluchtelingen komen vanuit Macedonië Servië binnen. Beeld afp

Griekenland onder druk gezet

Maandag kwamen de Europese migratieministers en ministers van Justitie in Amsterdam bijeen om te spreken over de vluchtelingeninstroom. Premier Rutte liet eerder weten het als een 'prioriteit' van Nederland om tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Unie de instroom terug te dringen. Tijdens de bijeenkomst is Griekenland onder druk gezet om snel meer maatregelen te nemen. Jarenlang heeft Griekenland hulp geweigerd van de Europese organisatie voor grensbewaking Frontex en van het Europees asielagentschap EASO. Pas toen het dreigement klonk de Grieken uit de Schengenzone te gooien, diende het land een officieel hulpverzoek in.

Dat was pas afgelopen december. Sindsdien is de Griekse kustwacht uitgebreid tot zo'n twintig schepen. Ook stuurde Europa achthonderd grensbewakers. Op papier althans. Begin januari was nog niet de helft gearriveerd.

De toegezegde steun is bij lange na niet toereikend om de vluchtelingen tegen te houden die nog steeds in gemiddeld vijftig rubberboten per dag de Griekse eilanden bereiken. Afgelopen zomer staken zo'n tienduizend vluchtelingen per dag de Egeïsche Zee over in honderden bootjes.

De Griekse kustwacht kan niet anders dan de bootjes veilig aan wal loodsen als ze eenmaal in Griekse wateren zijn. Terugsturen is gevaarlijk en bovendien zinloos. Turkije neemt de vluchtelingen niet terug en handelt in strijd met internationale verdragen die oorlogsvluchtelingen het recht geven een veilig heenkomen te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden